Ajută e-Țigările Fumătorii să Renunțe la Fumat?

Tigarile electronice sunt cu siguranță la modă – e suficient să ne gândim la ”Vapefest” (Festivalul Vapării) de săptămâna trecută – dar faptul că inhalarea vaporilor de nicotină ajută într-adevăr fumătorii să renunțe la țigări, râmâne un subiect de dezbatere puternică.

ajuta-tigara-electronica-pentru-renuntarea-la-fumat

Vaper cu Tigara Electronica

Un nou studiu este nevoit să pună gaz pe foc. Cercetătorii au supravegheat aproape 1000 de fumători timp de un an și au descoperit că cei care foloseau țigări electronice nu erau mai dispuși să se lase de fumat sau se reducă dependența de țigări din tutun, decât cei care nu foloseau aceste produse la începutul studiului. Aproximativ 14% din cei care nu au folosit e-țigări, au renunțat la fumat, comparativ cu 10% din cei care au folosit aceste produse.

Dar cercetarea publicată în revista JAMA Internal Medicine, ridică mai multe întrebări decât oferă răspunsuri, deoarece, numai 88 din cei 949 de fumători au spus că au consumat e-țigări.

Dimensiunea redusă a eșantionului face dificilă tragerea concluziilor, admite coordonatorul studiului Dr. Pamela Ling, profesor de medicină asociat la Universitatea din California, San Francisco.

Am supravegheat de asemenea, o populație mare de fumători,” a spus aceasta, ”nu doar pe cei care sunt interesați să renunțe la fumat”.

De fapt, doar 8% din consumatorii de e-țigări au spus că au încercat să renunțe la fumat când au fost intervievați, și doar 40% au avut intenția de a renunța în următoarele 6 săptămâni.

Acest lucru înseamnă că știm de fapt că majoritatea consumatorilor de e-țigări din studiu nu foloseau aceste produse în încercarea de a renunța la fumat,a scris pe blogul său, Dr.  Michael Siegel, cercetător în controlul tutunlui, la Universitatea din Boston. ”Este mai degrabă o încercare deliberată a cercetătorilor de a folosi necorespunzător datele”.

Lăsând la o parte aceste cuvinte dure, studiul scoate în evidență lipsa dovezilor în a stabili dacă țigările electronice reprezintă un ajutor pentru renunțarea la fumat, chiar dacă unii fumători jură că li s-a ușurat efortul în acest sens.

Un singur studiu clinic a comparat țigările electronice cu plasturii de nicotină pentru a ajuta fumătorii să renunțe“, a spus Ling, și s-a constatat că ambele sunt la fel de eficiente, sau mai degrabă, la fel de ineficiente din moment ce niciuna nu a funcționat foarte bine. Doar 5-7% dintre fumătorii implicați în studiu, au reușit să renunțe complet, indiferent de metoda pe care au folosit-o.

Deși nu există date care să arate că utilizarea e-țigărilor ajută în renunțarea la fumat, există un potențial pericol,” a scris Dr. Mitchell Katz, editor adjunct al JAMA Internal Medicine, într-un editorial care a însoțit noul studiu.

Produsele care conțin nicotină în formă lichidă amestecată cu arome, culori și diferite substanțe chimice, rămân nereglementate, cu toate că Administrația Americană pentru Medicamente și Alimente s-ar putea să acționeze anul acesta și să le introducă sub aceleași reguli ca și cele pentru produsele din tutun.

Mai îngrijorătoare sunt modificările recente care au transformat țigările electronice de unică folosință în gadget-uri mari, reutilizabile pe care consumatorii le pot umple cu nicotină lichidă extrem de puternică. O astfel de manieră poate fi foarte periculoasă, deoarece nicotina lichidă poate fi toxică dacă este aplicată pe piele sau înghițită, conform unui articol din New York Times.

Anul trecut, Asociația Americană a Centrelor Toxicologice a primit 1414 apeluri cu privire la expunerile întâmplătoare și otrăvirea legată de nicotina lichidă sau de țigări electronice – o creștere de 300% față de 2012. Centrele de control a intoxicației au primit deja 651 de apeluri pe 24 martie, anul acesta, și au cerut părinților săptămâna trecută să țină dispozitivele și nicotina lichidă departe de accesul copiilor. Dacă vaparea prezintă sau nu riscuri pentru sănătate, rămâne un aspect necunoscut, deși acest lucru nu a oprit producătorii de e-țigări să declare că produsul oferă ”libertatea de a fuma o țigară fără vină,” așa cum actrița Jenny McCarthy susține pe site-ul blu eCigs.

Într-un studiu publicat la începutul acestei luni, Ling și colegii săi au evaluat 59 de site-uri care vând e-țigări și au constatat că 95% dintre acestea făceau afirmații legate de sănătate: mai mult de jumătate pretindeau că produsul ajută în renunțarea la fumat și trei sferturi afirmau că produsul nu produce fumat pasiv. Produce totuși vapori pe care alții îi pot inhala și care ar putea afecta sănătatea celor din jur.

Unii producători au afirmat pe site-uri că produsele lor sunt fără toxine și nu conțin acele substanțe chimice care pot cauza cancer, care se găsesc în țigările cu gudron.

În acest moment, suntem într-o situație neobișnuită, cu un produs permis pe piață care pretinde că este sănătos și ajută în renunțarea la fumat,” a declarat Ling, ”iar producătorii nu ar trebui să permită asemenea afirmații fără un suport științific.”

Ajută e-Țigările Fumătorii să Renunțe la Fumat?
4.47 (89.41%) 17 votes

1 comment for “Ajută e-Țigările Fumătorii să Renunțe la Fumat?

  1. vali chirila
    April 30, 2014 at 20:19

    Daca stai putin sa te gandesti ca un om simplu, normal ca ajuta. M-am lasat de 1 an si doua luni de fumat, normal ca nu ma mai intorc. Deocamdata nici nu vreau sa ma las de electronica pentru ca imi place prea mult si nu cred ca o sa mor de la ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *