Care este diferența între lichidele VG și PG?

Cea mai frecventă întrebare adresată pe forumurile de e-țigări este: ”Care este diferența între lichidele VG și PG?”.

Ca un vaper începător ai multe întrebări, dar cea mai importantă este dacă vrei cu adevărat să de bucuri de fiecare puf la maxim. Când am început să vapez, am pus această întrebare pe forumuri. Așa că m-am decis să adun informațiile laolaltă și să explic cât știu eu mai bine, care este diferența între amestecurile de lichide VG și PG.

Înainte de a începe, aș dori să menționez că eu nu sunt sub nicio formă un expert în acest domeniu, ci doar un vaper înflăcărat care a făcut propriile cercetări; este de asemenea important să rețineți că, în ceea ce privește lichidul, este o preferință personală, până la urmă.

Știința

Prescurtatea VG pentru glicerina vegetală este cunoscută și sub numele de glicerol vegetal. Este un carbohidrat ce provide de regulă, din plante uleioase.

Este folosit ca îndulcitor și ca ingredient pentru numeroase produse cosmetice. Glicerina vegetală este de asemenea folosită în loc de alcool pentru a extrage vegetalele.

Clasa alimentară a glicerinei vegetale este 99,7% pură, restul de 0,3% fiind apă. Are un gust dulce, dar este metabolizată diferit fața de zahăr și nu ridică nivelul de zahăr din sânge. Glicerina este folosită în produsele alimentare, fiind considerată săracă în carbohidrați, pentru a-i menține dulci și umezi. De asemenea, nu contribuie la aparitia cariilor dentare bacteriene. (Sursa)

Prescurtarea PG vine de la propilen glicol, care este un produs chimic obținut din reacția oxidului de propilen cu apă. Timp de mai bine de 50 de ani, propilen glicolul a avut o reputație de neegalat în ceea ce privește consumul sigur pentru o gamă întinsă de produse de larg consum, inclusiv produse alimentare, hrană pentru animale, produse cosmetice și farmaceutice, precum și produse industriale. Propilen glicolul este de obicei produs în două clase: clasa tehnică sau industrială și clasa USP/EP. Aceasta din urmă desemnează cerințele emise de Farmacopeea Europeană și Farmacopeea Americană, dar această clasă este de asemenea folosită pentru alimente, furaje și produse de îngrijire personală. (Sursa)

VG versus PG

Există două tipuri principale de e-lichid: VG și PG. Lichidul poate fi un amestec a celor două, cu proporții de 70/30, 70% PG și 30% VG sau direct VG sau PG, cu aromă adăugată. Totuși, mulți furnizori de e-suc vă vor permite să alegeți nivelul de divizare și mulți vaperi preferă să folosească 50/50, care oferă un efect bun în gât cu mulți vapori și o aromă puternică. Mulți vaperi aleg să nu folosească PG din cauza iritației. 2% din populație este alergică la PG. Nivelurile de alergie nu sunt foarte grave, cele mai frecvente efecte secundare constând în erupții cutanate, dureri de cap, sau iritația gâtului.

Prima mea sticlă de lichid era de 70/30 cu 24mg de nicotină cu aromă de tutun (nu-mi amintesc numele sau de unde am cumpărat-o). Mi-a plăcut mult gustul și am avut mulți vapori. Recent, am trecut la lichid pe bază de VG. Am foarte mulți vapori și un efect bun în gât cu anumite arome. Cu toate acestea, nu mă deranjează că VG taie din dulceață.

Iată diferențele:

Lichidele cu baza VG

 • produce mai mulți vapori
 • e mai puțin alergenică
 • sucul nu este prea dulce
 • mai puțină aromă
 • lichid dens.

Lichidele cu baza PG

 • produce mai puțini vapori
 • declanșează alergii
 • sucuri dulci
 • aromă intensă
 • lichid mai subțire.

Este realmente o alegere personală. Recomand să încercați câteva amestecuri și arome diferite pentru a vedea ce vă place. Mulți vaperi recomandă o doză de 50/50 pentru a lua ce e mai bun din ambele. Puteți să le creați și singuri. Mulți vaperi își pregatesc propriile lichide, în acest fel vă puteți juca cu amestecurile pentru a obține exact ceea ce doriți. Sper să fac și eu asta în curând, și când o voi face, voi publica un articol despre asta.

Deci, după cum puteți vedea, alegerea vă aparține. Sper că ați învățat ceva din acest articol și dacă aveți ceva de adăugat discuției, puteți comenta mai jos.

Articol preluat de aici, magazinul nostru de tigari electronice este pe VapeMania.ro.

Care este diferența între lichidele VG și PG?
4.89 (97.78%) 9 votes

2 comments for “Care este diferența între lichidele VG și PG?

 1. angelica
  June 11, 2014 at 12:04

  pentru mine VG-ul este mai ok. imi place sa-mi fac singura lichid cu bazele atmos si mi-l fac de 75% VG impreuna cu arome. iese foarte bun.

 2. Cornel
  June 20, 2014 at 01:29

  Si mie imi place mai mult vg..tot asa,foloseam 50/50 vg,pg..dar pana intr-un timp cand dupa cam o saptamana de vapat VPG(vg+pg) aveam dureri de cap siintepaturi in capul pieptului..si..nu m-am panicat,am trecut direct la vg si am rezolvat problema..insa mai bag cateodata in atomizor si pg…e gustul mai bun…dar nu mai mult de doua trei zile pe sapt…ca dupaia imi face rau in loc de bine…indicat este vpg pt ca ca nu se infunda asa usor atomizorul(lichidul fiind mai subtire) si ai si un TH(throat hit)(lovitura in gat) mai calumea efectul fiind cam acelasi ca la tigarile clasice (analoage) cum lemai spun vaperii.Fiecare vapeaza ce vrea si ce poate din pg sau si vg..VAPORI DENSI!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *