Ce Contine Lichidul de Tigara Electronica?

Țigările electronice au devenit o alternativă sănătoasă pentru fumătorii care vor să se bucure în continuare de plăcerea de a fuma, dar vor să renunțe la substanțele dăunătoare pe care le conțin țigările tradiționale. Cele peste 4.000 de substanțe toxice din țigările obișnuite sunt înlocuite de e-lichidul conținut de țigările electrice și care sunt disponibile în mai multe variante de arome, pentru a satisface fiecare utilizator și pentru a da un nou sens fumatului (care în cazul tigărilor electronice se numește vapat). Una dintre cele mai dese întrebări ale utilizatorilor de e-țigări este “Ce conține cu adevărat lichidul utilizat?” și “Care este compoziția lichidului de țigară electronică?”.

Ingredientele din care sunt compuse lichidele pentru țigări electronice sunt fabricate după diverse formule, în funcție de baza folosită. Astfel, unele sunt pe bază de propilen glycol (PG), altele pe bază de glicerină vegetală (VG), dar se găsesc și lichide combinate (PG+VG). Cele mai des întâlnite îngrediente în compoziția lichidelor pentru țigări electronice sunt: nicotina, propilen glycol, glycerol, extract de vanilie, acid malic, linalool, mentol, beta-damascenone, acetil pirazine, tabanone, ethil acetat și ethilmaltol (dă tărie la inspirare, de asemenea cunoscut și ca throat-hit). De cele mai multe ori ingredientele conținute de lichide se găsesc imprimate pe sticluțe.

Nicotina reprezintă 0.6 – 3.0 % din greutatea uscată a tutunului, fiind subtanța care dă dependență. Este distribuită rapid în sânge, metabolizarea având loc în ficat. Eliminarea nicotinei din corp se face prin mai multe căi precum plămâni, transpirație, saliva, dar mai ales pe cale renală. Efectele pe care le are asupra organismului sunt de relaxare si euforie. Dacă doriți să renunțati la nicotină, puteți alege e-lichide fără conținut de nicotină, eliminarea acestuia făcându-se treptat.

propilen glicol lichid tigara electronica

Formulă chimică Propilen Glicol

Propilen Glicol este ingredientul principal pe care îl conțin lichidele pentru țigările electrice. Acesta împreună cu apa și aromele alcătuiesc elementul de bază al țigărilor, fiind soluția care prin evaporare formează fumul asemănător cu cel al țigării tradiționale. În condiții normale de utilizare propilen glicolul nu reprezintă nici un pericol pentru sănătate, fiind des folosit în produse alimentare precum crème pentru prăjituri, sosuri pentru salate, băuturi răcoritoare sau guma de mestecat.

glicerina vegetala lichid tigara electronica

Forumula Chimica Glicerină Vegetală

Glicerolul este un lichid siropos, incolor și dulce, care este solubil în apă, fiind creat din grăsime vegetală și folosit ca ingredient în fabricarea produselor cosmetice, farmaceutice și la fabricarea hârtiei. Este folosit ca și agent de îngroșare, multe lichide combinând glicerina cu propilen glicolul (proprorție de 20/80% sau 30/70%) pentru a îngroșa cantitatea de vapori produsă, dar se găsesc numeroase lichide care utilizează doar glicerină.

Aromele folosite pentru fabricarea e-lichidelor dau un gust deosebit, fiind disponibile pe piață numeroase variante, de la cele standard până la cele premium, dar și lichide cu arome mai ciudate. Dacă vă interesează fabricarea propriului e-lichid, vă recomandăm să încercați bazele Atmos Lab impreună cu aromele concentrate oferite de către Atmos Lab (curate și produse in Europa conform standardelor Europene). Astfel vă puteți fabrica propria retetă de e-lichid in câteva secunde și 100% pe gustul propriu.

Un video explicativ despre fabricarea propriului e-lichid:

Mentolul este extras din plante de mentol, folosit pentru a reduce senzația de iritare în momentul inhalării, datorită senzației de răcoare în contact cu membrele mucoase. Tabanone este folosit ca ingredient pentru lichidele cu aromă de ciocolată și tutun, iar Linaloolul este folosit pentru a da o ușoară aroma de plantă lichidelor, acesta găsindu-se în plante precum coriandru, scorțișoară sau dafin. Complexitatea lichidelor este dată de acidul malic, iar caracterul vaporilor, care amintește de tutun, este dat de extrasul de vanilie, obținut prin fierberea păstăilor de vanilie cu apă și alcool. 

Ce Contine Lichidul de Tigara Electronica?
4 (80%) 3 votes

8 comments for “Ce Contine Lichidul de Tigara Electronica?

 1. ioana
  November 25, 2013 at 22:23

  incerc sa ma las de fumat, dar nu imi iese. O prietena mi-a recomandat sa incerc tigari din astea electronice. inainte sa imi cumpar imi poate zice cineva, daca seamana cat de cat experienta cu a unei tigari adevarate?

 2. vali
  November 28, 2013 at 00:05

  depinde de concentratia de nicotina si aroma…dar sunt unele care aduc foarte mult cu o tigara adevarata asa cum ii zici tu…

 3. Andrei
  December 20, 2013 at 16:16

  Foarte interesant articolul!

 4. dobre
  March 24, 2014 at 12:11

  prea multe detalii chimice. e bun, ce sa mai!

 5. Popa Moldovan
  April 11, 2014 at 10:37

  dupa cum s-a mai spus si mai devreme, cea mai buna aroma pentru tigara electronica este aceea care te tine departe de fumat, nu exista alta propozitie care sa exprime mai bine asta pentru ca gustul fiecaruia este subiectiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *