Cum ar Putea Țigările Electronice să Scutească Sistemul de Asistență Medicală de Miliarde de Dolari

Într-un timp relativ scurt de la apariția lor, țigările electronice și-au demonstrat potențialul semnificativ în reducerea nivelurilor de morbiditate și mortalitate asociate cu fumatul tutunului. Studiile științifice au dovedit din nou, că pot fi o alternativă eficientă analogilor, și potrivit unei analize recente, ar putea face ca guvernele să economisească zeci de miliarde, față de cât colectează acum din accizele la tutun.

asigurare-de-viataDeși oponenții e-țigărilor v-ar face să credeți altceva, dovezile științifice actuale arată că vapatul este infinit mai puțin dăunător pentru sănătatea omului, decât fumatul. Deoarece nu există ardere în aceste dispozitive electronice, nu există niciun risc de inhalare a gudronului și a monoxidului de carbon, care, potrivit cercetărilor, sunt principalele cauze ale problemelor de sănătate legate de fumat. Nicotina, deși produce dependență, acționează doar ca un stimulent similar cu cofeina, iar studiile arată că urmele de substanțe toxice detectate în lichidul de țigară electronică și vapori, produse de e-tigari, sunt de la 9 până la de 450 de ori mai mici, decât cele din țigările cu tutun, astfel că se încadrează sunt pragul de pericol.

Nu se neagă faptul că sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica efectele pe termen lung ale vapatului, asupra organismului uman, dar de ce ați vrea să se adopte o poziție defensivă asupra unui produs care nu s-a dovedit încă, a fi unul periculos, când aveți de-a face cu un criminal cunoscut? Statisticile oficiale arată că fumatul cauzează moartea prematură a 50% dintre fumatori, dar nu am auzit încă de vreo problemă gravă de sănătate asociată cu țigările electronice. Este chiar mai greu să răspunzi la întrebare, când iei în considerare faptul că țigările electronice pot face ca fumatul să pară o activitate învechită.

Să avem în vedere pentru o clipă, ideea că guvernelor le-ar păsa mai puțin de sănătatea publică și mai  mult de miliardele de dolari colectate anual din accizele tot mai mari la tutun, pe care le-au mărit cu plăcere în ultimele decenii. Este o ipoteză îngrijorătoare, dar una folosită cu mai multe ocazii, ca o explicație la războiul agresiv al statelor, legat de e-țigări. Se dovedește doar, că ar economisi mult mai mulți bani dacă ar îmbrățișa țigările electronice ca pe o alternativă la fumat.

accize-tigari

Accize pentru tigari

Potrivit unei analize recent postate pe StateBudgetSolutions.org, adoptarea țigărilor electronice urmată rezultate precum renunțarea la fumat și reducerea efectelor nocive, ar fi făcut ca SUA să economisească până la 48 miliarde de dolari din cheltuielile sistemului de asistență medicală, în anul fiscal 2012. Asta înseamnă cu 87% mai mult decât toate taxele pe țigări colectate în același an – 24,4 miliarde de dolari.

Potrivit unui raport al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (Center for Disease Control and Prevention), 21,2% dintre americani au fumat țigări din tutun în 2011. Procentele au variat în toate statele, primele trei fiind Kentucky (29%), Virginia de Vest (28,6%), și Arkansas (27%), iar ultimele trei au fost Utah (11,8%), California (13,7%) și New Jersey (16,8%). În plus, procentele au variat semnificativ în funcție de nivelul veniturilor: 28% din persoanele ce trăiesc sub pragul sărăciei, fumau, comparativ cu 17% din cei deasupra pragului. Prin urmare, prevalența fumatului în randul beneficiarilor de asistență medicală, este de două ori mai mare decât cea a publicului larg, adică 51%, comparativ cu 21%.

În general, sistemul american de asistență medicală (Medicaid) are în grijă 68 de milioane de oameni, din care 36 de milioane sunt fumători. Având în vedere condițiile grave de sănătate asociate cu fumatul, nimeni nu poate nega presiunea financiară asupra sistemului, care duce în cele din urmă, la cheltuirea de resurse valoroase necesare în alte domenii ale societății.

Dar efectele negative ale fumatului, creează de asemenea, efecte externe negative care au mai departe impact asupra economiei. În 2009, un studiu aprofundat a identificat costurile principale ale fumatului: pierderi în productivitate și creșterea costurilor de asistență medicală. Pierderea în productivitate are loc atunci când o persoană moare din cauza fumatului sau pierde din timpul dedicat serviciului, din cauza problemelor de sănătate cauzate de fumat. Cercetările au arătat că aceste pierderi au costat economia SUA 185 miliarde de dolari în 2009. Costurile pentru serviciile medicale solicitate de fumători s-au ridicat la alte 116 milioane de dolari, adăugând la totalul de efecte externe legate de fumat din 2009, 301 miliarde de dolari.

În 2009, Brian S. Armour et. al, au conceput un model economic impresionant pentru a estima costul fumatului asupra Medicaid, conform datelor din Expenditure Panel Survey și Behavioral Risk Factor Surveillance System. Modelul cercetătorilor a inclus 16201 adulți cu greutăți variabile care le-au permis să genereze estimări reprezentative ale adultului, din populația neinstituționalizată Medicaid.

Studiul a concluzionat că 11% din cheltuielile medicale s-au datorat fumatului, cu diferite costuri în funcție de stat, de la cel mai înalt nivel de 18% (Arizona și Washington) la cel minim de 6% (New Jersey). În anul fiscal 2012, fumatul a costat sistemul Medicaid, 45,7 miliarde, iar accizele pentru țigări și plățile de decontare pentru tutun, s-au ridicat la doar 24,4 miliarde de dolari. Așa cum se observă în tabelul 4, dintr-o perspectvă a fiecărui stat, potențialul de economisire al Medicaid, depășește colectarea accizelor la țigări și a plăților de decontare pentru tutun cu 87%.

În cele din urmă, guvernul economisește alte sute de milioane de dolari, prin reducerea fumului și a pericolelor de incendiu din locuințele publice și subvenționate. Potrivit unui studiu recent, fumatul produce costuri în valoare de 500 milioane de dolari, în urma incendiilor cauzate de țigări, costuri mari de renovare a locuințelor unde fumatul este permis și costuri de asistență medicală pentru fumătorii pasivi din locuințe.

Deși este adevărat că ani de zile, numărul de fumători în SUA a fost în continuă scădere, există încă un drum lung de parcurs, iar creșterea taxelor pe țigări, terapiile subvenționate de înlocuire a nicotinei și campaniile anti-fumat, nu pot face mai mult, și reprezintă o povară pentru sistemul Medicaid, deja tensionat. Țigările electronice s-ar putea dovedi a fi o soluție win-win atât pentru decidenții politici, cât și pentru contribuabili.

Cercetările academice au confirmat deja potențialul țigărilor electronice de reducere a riscurilor, adoptarea rapidă a acestora de un procent mare de foști fumători este o dovadă suplimentară a eficienței lor în înlocuirea țigărilor, dar până guvernul nu se decide să le dea o șansă, țigările electronice nu vor atinge potențialul maxim. Reglementările greoaie ale FDA și extinderea taxelor pe țigări, către țigările electronice, va încetini rata de adoptare în rândul fumătorilor și va reduce inovația, fără a aduce beneficii reale sănătății publice sau economiei.

Ca orice tehnologie care provoacă, trebuie să existe un grad de frică implicat, dar până vom avea dovezi solide care să arate că țigările electronice reprezintă un pericol real, trebuie să privim faptele. Știință arată că ele prezintă un risc minim pentru sănătate și au un mare potențial pentru reducerea noxelor, iar o analiză financiară dovedește că ar putea ajuta guvernul să economisească miliarde, în ceea ce privește costurile de  asistență medicală.

Cum ar Putea Țigările Electronice să Scutească Sistemul de Asistență Medicală de Miliarde de Dolari
2.83 (56.67%) 6 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *