De Ce Jurații Sunt Încă Împotriva E-țigărilor?

În ciuda aparentelor povești de succes aparținând persoanelor care s-au lăsat de fumat cu ajutorul e-țigărilor, există preocupări legate de faptul că aceste dispozitive nu vor reduce fumatul și pot prezenta propriile riscuri legate de sănătate.

multumim-ca-nu-fumatiÎntreabă un ”vaper” despre e-țigări și vei auzi numai povești bune despre vapare, ce aparțin persoanelor care au reușit să reducă țigările și în unele cazuri, să renunțe la fumat de tot, în timp ce alte mijloace de renunțare la fumat nu au avut succes.

Dar militanții anti-tutun și comunitatea de medici sunt susceptibili în a oferi un răspuns mai puțin entuziast legat de e-țigări. Părerile lor despre e-țigări diferă foarte mult, în ceea ce privește rolul pe care îl joacă, dacă e cazul, în lupta continuă împotriva consumului de tutun.

Despre țigările electronice

țigările electronice:

  • seamănă cu țigările și permit consumatorilor să imite gestul de a fuma fără să folosească nicotină care arde;
  • nu scot fum și nici nu conțin tutun, dar conțin nicotină;
  • sunt alcătuite dintr-un cartuș de nicotină lichidă, un compartiment de vaporizare care încălzește și pulverizează nicotina și o baterie reîncărcabilă.

Nicotina lichidă sau cartușele, sau dispozitivele care le conțin, nu se vând legal în Australia. (Nu au fost aprobate de Administrația pentru Bunuri Terapeutice (TGA) – instituția responsabilă de asigurarea calității, eficienței și siguranței oricărui medicament autorizat spre vânzare în Australia – și nu a fost făcută nicio cerere către TGA pentru autorizarea e-țigărilor).

Dar dispozitivele e-țigărilor – fără nicotină – sunt disponibile la anumiți retaileri online și magazine, care vând dispozitivele împreună cu o gamă de lichide aromate, de la ”trabuc cu gust de cireșe” la ”caramele englezești”, făcute în general, dintr-o bază de propilenglicol și glicerină. (Australia de Vest a interzis recent toate dispozitivele de e-țigări, chiar și pe cele fără nicotină).

Sunt extrem de populare. Un studiu din 2012 a descoperit că 7% din adulții din UE și SUA au încercat e-țigări, în creștere cu 6,2% față de anul trecut.

Ajută țigara electronică oamenii să se lase de fumat?

Una din marile întrebări fără răspuns legate de e-țigări este dacă acestea chiar ajută oamenii să se lase complet de fumat, și cât de eficiente sunt în comparație cu actualele produse de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii sau guma?

Expertul în sănătate publică, profesor asociat Chris Bullen, a încercat să răspundă la această întrebare încă din 2007.

Nu a existat nicio cercetare care să confirme dacă au ajutat oamenii să se lase de fumat, dacă au redus sindromul de sevraj, dacă au putut oferi nicotină într-un fel comparabil cu produsele de înlocuire a nicotinei, sau chiar a țigărilor,” spuse Bullen, director al Institutului Național de Sănătate și Inovație din Noua Zeelandă.

Primul lor studiu efectuat pe 40 de fumători, publicat în 2010, a arătat că țigările erau la fel de bune ca un inhalator de nicotină, în ceea ce privește furnizarea de nicotină, au redus poftele și sevrajul, dar cel mai interesant a fost faptul că oamenilor le-a plăcut.

Am fost surpinși și ne-a făcut să ne gândim, ce era cu aceste produse de păreau a fi mai bune decât terapia farmaceutică standard de înlocuire a nicotinei,” spuse Bullen.

Ne-am gândit că poate are de-a face cu caracteristicile comportamentale de înlocuire, care implică mișcarea mânii la gură, și face parte dintr-un comportament ritualizat care devine parte a răspunsului recompensei pe care oamenii îl anticipează și îl primesc când folosesc produsul care arată ca o țigară, după ce au fumat țigări timp de 20 de ani.

Un al doilea studiu, mai mare, cu 670 de subiecți ce au consumat fie e-țigări cu nicotină, e-țigări fără nicotină sau plasturi cu nicotină, au considerat țigările electronice (cu și fără nicotină) ca fiind asemănătoare cu plasturii cu nicotină în ceea ce privește ajutorul oferit oamenilor în renunțarea la fumat în șase luni. Totuși studiul a avut în general un raport destul de scăzut, care a făcut dificilă trasarea unor concluzii ferme din rezultate.

Un alt lucru interesant a fost faptul că oamenilor chiar le-au plăcut mult mai mult decât plasturii cu nicotină, și cei care nu au renunțat, dar au redus mai mult țigările, făceau parte din grupul celor cu e-țigări, în comparație cu cei din grupul cu plasturi,” spuse Bullen.

O preocupare majoră în rândul experților este că țigările electronice nu vor încuraja oamenii să renunțe, dar aceștia vor continua să le folosească alături de țigările normale.

Problema e că în loc să renunțe de tot, unii vor continua să fumeze când vor putea și vor folosi țigări electronice când nu li se va permite să fumeze, deci grija reală este că efectele negative ale fumatului oricărei țigări sunt la fel de dăunătoare ca fumatul mai multor țigări,” spune Bullen.

Cu toate acestea, Dr. Ron Borland, cercetător la Cancer Council Victoria, spune că țigările electronice ar putea ajuta unii fumători care nu au reușit până acum să renunțe cu alte metode.

Cercetările noastre arată că există un segment semnificativ de populație care, din diferite motive, este atât de dependemtă, încât nu poate renunța cu actualul arsenal de resurse disponibile,” spune Borland.

“Nu există nici o îndoială că țigările electronice își fac efectul pentru o fracțiune din populație, dar cât de mare  e sau ar putea fi acea fracțiune, nu știm.”

Care sunt efectele negative ale e-țigărilor?

O altă necunoscută sunt efectele pe termen lung ale nicotinei inhalate, care este catalogată ca otravă periculoasă în Australia, sub formă de vapori – lucru care îngrijorează semnificativ autoritățile de sănătate australiene.

Producătorii de e-țigări nu au adus încă dovezi că produsele lor sunt forme sigure și eficace de tratament pentru renunțarea la fumat, nici nu au adus dovezi autorităților cu privire la siguranța, calitatea și eficacitatea acestor produse, în general,” a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Sănătate din cadrul Guvernului australian.

Impactul utilizării la scară largă al acesor dispozitive asupra tutunului, nu este în general cunoscut, iar rezultatul la nivelul comunității ar putea fi dăunător.

Un motiv pentru care industria nu a încercat să obțină aprobare oficială în Australia ar consta în cheltuielile implicate în efectuarea testelor necesare pentru a dovedi siguranța și eficacitatea e-țigărilor, spune Borland.

Singurele companii care au avut resurse pentru a trece prin TGA în acest moment, sunt companiile farmaceutice –  care sunt în afara acestei piețe, deoarece este o piață de agrement în care nu vor să intre  – și companiile de tutun.

Și acolo are loc întorsătura. În ultimii ani, cei mai mari actori din industria tutunului și-au lansat propriile linii de e-țigări și au început să cumpere alte companii de e-țigări, lucru care, spune profesorul Mike Daube, este una una din cele mai mari preocupări.

Am trăit mai mult de 40 de ani de minciuni și înșelăciuni din partea industriei tutunului, care pretindea produse sigure, a trebuit să mă ocup de înlocuitorii de tutun pe care le promova ca produse sigure,” spune Daube, Profesor de Politici de Sănătate la Universitatea Curtin și Director la Institutul de Sănătate Publică.

În SUA au fost condamnați pentru escrocherie din cauza acestor probleme.

Țigările electronice vor viza nefumătorii?

Mulți își fac griji că piața e-țigărilor ar putea fi orientată către tineri, și e posibil să îi îndrume spre fumat.

Daube susține că trebuie să ne concentrăm asupra inițiativelor de renunțare la fumat la care se poate lucra pentru a reduce procentele în ceea ce privește fumatul.

Știm ce trebuie să facem pentru a reduce fumatul și asta ar trebui să fie o prioritate; nu avem nevoie de alte elemente confuze,” spune Daube.

Avem nevoie de majorări de taxe și acum urmează să avem patru majorări de taxe, avem nevoie de mari campanii media iar guvernul se ocupă de asta, avem nevoie de mai multă protecție anti-fumat pentru că are un efect social – avem și asta, și avem nevoie de alte măsuri precum împachetarea simplă, care să transmită un mare semnal.

Interzicerea totală a țigărilor

Totuși, Borland spune că dacă țigările electronice devin un înlocuitor destul de bun și de sigur al țigărilor – și nu crede că au ajuns până acolo – atunci vor permite o interdicție totală a țigărilor.

În momentul de față, nu putem interzice fumatul, deoarece, nu există un înlocuitor pe care oamenii să îl tolereze, dar dacă aceste produse ar fi destul de bune…putem efectiv să interzicem țigările iar marea majoritate a fumătorilor ar trece la aceste produse,” spune Borland.

În ceea ce privește ocupația companiilor de tutun, Borlan e rațional.

Nu îmi plac în mod special companiile de tutun, dar dacă opțiunea este aceea de a avea aceiași oameni care fac bani și nu omoară oameni, în loc să facă bani și să omore oameni, știu care este opțiunea preferată de mine,” a spus acesta.

Dacă i-am putea determina să își transforme afacerile în unele lipsite de nicotină din cele pătate de nicotină, atunci vom fi avut un mare succes în ceea ce privește sănătatea publică.”

De Ce Jurații Sunt Încă Împotriva E-țigărilor?
4.63 (92.5%) 8 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *