Dezbaterea Țigării Electronice Se Stinge În Timp Ce Consumul Crește

Susana Meirinho, fumătoare de 20 de ani, a încercat să renunțe la fumat de trei ori în ultimii 10 ani, dar întotdeauna ceda după câteva săptămâni. În octombrie, femeia de 37 de ani din Virginia Beach, a cumpărat o țigară electronică de pe internet, a renunțat la fumatul țigărilor tradiționale și a trecut de la inhalarea unui lichid vaporizat ce conținea ceva nicotină, la ceva care nu conținea nicotină deloc.

Susana Meirinho - tigara electronica 2

Susana Meirinho – tigara electronica 2

Planul ei era să renunțe la e-țigări, acele dispozitive cu baterii prin care se inhalează o soluție vaporizată, în decurs de un an. Ea este în prim-planul dezbaterii care a atras atenția specialiștilor în domeniul sănătății, autorităților de reglementare guvernamentale și legislatorilor.

Sunt țigările electronice un posibil instrument de ajutor pentru renunțarea la fumat sau sunt o poartă de acces pentru reluarea obiceiului, expunând mai multe persoane la riscuri încă necunoscute?

Nu există prea multe informații, și oricine spune că e-țigările fie salvează vieți sau ucid oameni, nu face referire la date reale,” a declarat Thomas Eissenberg, profesor de psihologie la  Universitatea Virginia Commonwealth, care contribuie la coordonarea unui proiect pe 5 ani, în valoare de 18 milioane de dolari, cu scopul de a găsi metode de evaluare a cererilor de e-țigări și a altor produse din tutun cu ”risc modificat”.

E-țigările nu sunt reglementate, dar se așteaptă ca Administrația Americană pentru Medicamente și Alimente (FDA) să emită în curând reguli care ar acorda agenției federale mai mult control asupra dispozitivelor, care au explodat în afaceri de 1,5 miliarde de dolari.

Se estimează că sunt 250 de branduri, cu o gamă amețitoare de produse chimice și ingrediente.

Țigările electronice au provocat o avalanșă de acțiuni. Un mic studiu publicat în Journal of the American Medical Association Internal Medicine, săptămâna trecută, a constatat că țigările electronice nu au fost eficiente în a ajuta oamenii să renunțe la fumat după un an. Dar un alt studiu din Noua Zeelandă, lansat in toamna anului trecut, a descoperit un procent de 7,3% a ratei de renunțare la fumat după 6 săptămâni, în comparație cu 5,8%  pentru plasturii cu nicotină.

Unele orașe și județe includ dispozitivele în categoria produselor de tutun cu restricții, dar grupurile pentru drepturile fumătorilor resping aceste inițiative – unul din membri spunând săptămâna trecută în fața Curții Supreme din New York, că țigările electronice nu emit același tip de fum ca țigările tradiționale.

Erika Sward, vice-președinte asistent pe politici naționale în cadrul Asociației Americane a Plămânilor, cere publicului să rețină două lucruri: e-țigările nu sunt recunoscute ca instrumente de renunțare la fumat precum plasturii cu nicotină, iar riscurile pe termen lung nu s-au stabilit încă. 

Pro utilizării e-țigării

Susana Meirinho - tigara electronica 1Încearcă să spui asta persoanelor care au scăpat de tusea sâcâitoare, prin utilizarea lor. Meirinho s-a apucat de fumat din adolescență, când familia ei lucra pentru Forțele Aeriene din Germania. ”Am fost rebela familiei,” a spus ea. De-a lungul anilor, fumatul i-a ameliorat migrenele. A încercat să se lase de trei ori, odată folosind medicamente Chantix, dar întotdeauna relua obiceiul.

O colegă de cameră consuma e-țigări toamna trecută, așa că le-a încercat comandând câteva de pe internet. A încercat câteva arome înainte de a se opri la o aromă de rodie-măr și în câteva luni, nu a mai fumat țigări obișnuite. De atunci, a redus cantitatea de nicotină – substanța care creează dependența – spre deloc. Pentru ea, dependența consta mai degrabă în gestul de a duce mâna la gură, decât nicotina. Recent și-a scos o valiză pentru a merge într-o excursie, ce mirosea ca vechile ei țigări. Pentru prima dată și-a dat seama cât de neplăcut era. Ea petrece mai puțin timp ”vapând” decât o făcea fumând și mai puțini bani. E-țigările pe care le folosește costă 90$, iar ea cheltuie în jur de 24$ pentru rezervele lichide, care țin mai mult de o săptămână.

Sora mea mai mică este asistentă medicală, și ea încă este de părere că nu e un lucru bun dar eu zic că e mai bună decât țigara”. Își face griji pentru efectele pe termen lung? ”Într-un fel, dar nu foarte mult pentru că nu am de gând să mai continui mult timp,” a spus ea. ”Nu vreau să fac asta toată viața.

Țigările electronice apar des în discuțiile cu pacienții, spune Dr. Joshua Sill, pneumolog și profesor asociat la Eastern Virginia Medical School. Specialistul în plămâni începe prin a face o declarație fără echivoc: oamenii care fumează ar trebui să renunțe la obicei cu totul, fie că e vorba de țigări tradiționale sau varietatea electronică. Țigările sunt ucigași dovediți, fără îndoială, le spune Sill pacienților. Există pe piață, metode aprobate de renuntare la fumat, care ajută oamenii să renunțe, cum ar fi Chantix si plasturii cu nicotină și guma. Și da, Sill a avut pacienți care foloseau e-țigări pentru a renunța la cele tradiționale.

Dacă le folosesc ca un înlocuitor pe termen scurt, cum ar fi guma de nicotină, e în regulă, le spune el. Dar trecerea de la țigările obișnuite la e-țigări pe termen nelimitat? ”Aici treaba devine neclară,” spune Sill. El le vorbește despre studiile limitate care au fost efectuate, subliniind că cele pe termen lung vor mai dura, la fel cum a fost nevoie de ani pentru a se descoperi toate daunele cauzate de țigările tradiționale.

”Intuitiv, acestea nu au la fel de multe substanțe carcinogene cum are tutunul, dar nu sunt reglementate, deci nu știm ce conțin,” a spus acesta. El le-a dat exemplu pe un fumătoare care a avut o tulburare neuro-musculară care o făcea să se agite atât de tare, încât se ardea în timp ce fuma țigările tradiționale.

Țigările electronice sunt interzise sub 18 ani

Susana Meirinho - tigara electronica 3La Spitalul de Copii The King’s Daughters, din apropiere, pediatrul Lawrence Pasquinelli are această preocupare: își face griji cu privire la atracția e-țigărilor de către tinerii pacienți, din moment de dispozitivele vin cu arome de care ei ar putea fi atrași: gumă de mestecat, mere caramelizate, shake de căpșuni și ciocolată.

Un studiu a constatat că procentul elevilor de gimnaziu și liceu care au folosit e-țigări, a crescut cu 6,8 % de la 3,3% între 2011 și 2012. Sunt de asemenea comercializate versiuni precum ”pipe de vapare” sau ”stilouri-narghilea”, care nu conțin nicotină dar tot duc la formarea unui obicei care îngrijorează experții în sănătate publică.

Pasquinelli este, de asemenea, îngrijorat de copiii mai mici care ar putea lua în mână lichidul care se folosește pentru acestea și să creadă că e ceva dulce. O asociație națională de control a otrăvii a emis un avertisment săptămâna trecută, sfătuind oamenii să nu lase e-țigările și nicotina lichidă foarte concentrată, la îndemâna copiilor, după ce anul trecut au apărut știri legate de expunerile întâmplătoare.

Declaratia unui proprietar de magazin

Joe Javier vorbește cu atenție despre marfa de la magazinul Avail Vapor pe care îl administrează, de pe Granby Street, în Norfolk. Acest magazin și încă unul din Virginia Beach, s-au deschis în noiembrie, și se lucrează la deschiderea mai multor magazine în Hampton Roads. Acestea se alătură unei industrii dezvoltate de magazine de vapare, în zonă. Javier nu prezintă e-țigările ca pe instrumente de renunțare la fumat, dar spune că mulți pentru asta le folosesc. ”Noi nu pretindem că sunt mai sigure decât țigările,” a spus el. ”Sunt doar o alternativă.” Javier, în vârstă de 28 de ani, s-a apucat de fumat în liceu și ajungea la două pachete pe zi înainte de a trece la e-țigări, acum trei ani. ”Mi-am recăpătat respirația,” a spus el. Pe ușă este un semn care indică vârsta minimă de 18 ani, permisă pentru achiziționarea produselor din magazin; în Virginia, vânzarea e-țigărilor către minori este ilegală.

Aparitia țigarii electronice în SUA în 2008

Susana Meirinho - tigara electronica 4Când e-țigările au ajuns prima dată în Statele Unite, în jurul anului 2008, erau comercializate mai mult de micile companii, dar acum, marile companii de tutun dezvoltă branduri. Asta o îngrijorează pe Sward. Ea se teme că s-ar putea repeta episodul când companiile de tutun au promovat țigările cu conținut scăzut de gudron și pe cele ”light”, ca pe o soluție pentru fumătorii îngrijorați de efectele asupra sănătății. Mai mult a menținut dependența oamenilor, decât a rezolvat problema, a spus aceasta. Ea subliniază ca 70% dintr-o populație de 42 de milioane de fumători, doresc să renunțe, deci este o piață uriașă.

Eissenberg a spus că e-țigările sunt mai puțin capabile în a ucide oameni cu boli cauzate de tutun, dar el nu poate spune dacă 200 de inhalații zilnice dintr-o țigară electronica timp de 20 de ani, ar putea să facă asta. ”În loc să sperăm la ce e mai bun, trebuie să dezvoltăm ipoteze, să analizăm date și să ținem oamenii departe de speculații agresive,” a spus acesta. Oamenii de multe ori vorbesc despre e-țigări ca și cum acestea sunt un singur lucru, a spus el, când în realitate, există sute de mărci și ingrediente diferite, care sunt în continuă schimbare, de aceea experții în sănătate publică solicită controlul FDA. ”Există o varietate imensă,” a spus el. ”Acum nu știi când iei una, ce primești.

Dezbaterea Țigării Electronice Se Stinge În Timp Ce Consumul Crește
4.3 (86%) 10 votes

3 comments for “Dezbaterea Țigării Electronice Se Stinge În Timp Ce Consumul Crește

 1. Ionut D
  April 15, 2014 at 19:41

  vai cat de grasi si urati sunt americanii, aia e o bataie de jos la adresa vaperilor de pretutindeni!!!

 2. Mokka
  May 15, 2014 at 01:40

  Sa ingrasat de la tigarea electronica!!! Clar! tigarea electronica ingrasa

 3. Mokka
  May 15, 2014 at 01:42

  Cand te lasi de tigari, te ingrasi, dar cand incepi cu asta electronica iei si mai multe kg, asta depinde si de organism, da multi pe care -i cunosc care folosesc electronica de prin 2011, sau ingrasat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *