E-țigara Fără Riscuri: Există Puține Informații pentru Popularul Înlocuitor al Tutunului

Țigările electronice, cunoscute sub numele de e-țigări, au devenit extrem de populare. Întrucât în Statele Unite s-au vândut 50.000 de bucăți în anul 2008, vânzările au ajuns la 5 milioane în anul 2012. Producătorii și furnizorii de e-țigări susțin că aceste produse sunt sigure sau mai sigure decât tutunul. În mare parte, apărătorii din domeniul sănătății publice descurajează în mod categoric utilizarea acestor produse datorită posibilelor pericole. Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul medical și al sănătății publice, unii din instituții academice importante, sunt de părere că e-țigara reprezintă o strategie legitimă de reducere a riscurilor și un posibil ajutor pentru cei ce vor să renunțe la fumat.

e-tigara-fara-riscuri

e-tigara fara riscuri

E-țigările sunt dispozitive electronice portabile ce conțin o baterie reîncărcabilă și un cartuș cu nicotină, propilen glicol, glicerină, arome și alte ingrediente cunoscute și necunoscute. Atunci când utilizatorul inhalează aerul prin aparat, se activează bateria care încălzește un atomizor pentru a vaporiza nicotina și alți compuși care produc un aerosol alb. Având în vedere că nu implică ardere, fumătorul inhalează vapori și nu fum, iar ceea ce expiră se disipează rapid și nu produce deranjantul fum persistent, urât mirositor și iritant al tutunului ars.

Sunt țigările electronice dăunătoare?

Există o lipsă acută a studiilor științifice de calitate; pur și simplu nu există informații care să confirme sau să infirme efectele dăunătoare ale e-țigărilor. Cele câteva investigații care au fost efectuate, au demonstrat în general, că e-țigările pot dăuna sănătății. Un studiu întocmit la Harvard a descoperit efecte pulmonare acute, inclusiv constricția căilor respiratorii și inflamații care ar putea duce la boli pulmonare cronice. De reținut, efectele pe termen lung asupra bunei funcționări cardiopulmonare și riscul de cancer sunt chestiuni complet necunoscute. Câteva investigații ne-au adus la cunoștință faptul că mostrele din cartuș conțin o subtanță extrem de toxică numită dietilen glicol și un număr de agenți cancerigeni, inclusiv nitrozamine. Un studiu german a arătat că emisiile de e-țigări conțineau toxine și substanțe cancerigene, inclusiv acetonă, izopren, formaldehidă, acid acetic și acetaldehidă medie de aproximativ 20% din ceea ce țigările emană în aer. Numărul limitat de dovezi disponibile sugerează că sunt puțini compuși identificați în e-țigări în comparație cu tutunul, și care produc și emit mai puține substanțe chimice pentru fumător (altele decât nicotina) în comparație cu arderea tutunului.

proprietar-magazin-tigari-electronice

Proprietar magazin tigari electronice.

Eficiența țigării electronice

De asemenea, există puține dovezi care să confirme că e-țigările sunt eficiente în încercarea de a renunța la fumat (deși la o căutare simplă pe google veți găsi mii de cazuri de succes). Puțini fumători folosesc e-țigările pentru a renunța definitiv la fumat. Aceștia continuă să le folosească pe termen nelimitat în combinație cu țigările din tutun, sau revin exclusiv înapoi la fumat. Un studiu recent din revista Lancet a demostrat că e-țigările sunt eficiente în renuțarea la fumat. Vă recomandăm să citiți și Vaporii Țigărilor Electronice Conțin Nicotină, dar nu și Alte Toxine (Studiu). E-țigările pot ademeni copii într-o viață a dependenței de nicotină. Acestea sunt mai ieftine decât țigările și sunt disponibile în arome (de ex. cireșe, ciocoloată, gumă de mestecat) care atrag tinerii. Utilizarea e-țigărilor în rândul tinerilor s-a dublat în ultimii ani.

K-Federline-fumand-tigara-electronica

K-Federline fumand tigara electronica (de proasta calitate)

Reglementarea acestor produse

O problemă urgentă o reprezintă faptul că aceste produse nu sunt în prezent reglementate. Studiile au demonstrat că e-țigările au un control de proastă calitate, defecte de design, etichetare incompletă și inexactă, cantități variabile de nicotină conform etichetei și nicio asigurare că ingredientele secrete și contaminații nedoriți nu sunt prezenți. Profesioniștii din domeniul sănătății publice se tem că popularitatea e-țigărilor ar putea anula zeci de ani de eforturi în combaterea fumatului și ”re-normalizarea” fumatului în cultura noastră. Chiar dacă e-țigările ar putea fi o alternativă mai puțin toxică pentru fumători, acestea creează dependență și pot fi dăunătoare. Dintr-un anumit punct de vedere de natură politică, utilizarea lor trebuie descurajată. Strict din punct de vedere medical, e-țigările ar trebui păstrate doar pentru fumătorii dependenți și fără speranță, în ciuda tuturor intervențiilor de combatere a fumatului.

Sursa articol: http://www.thestarpress.com/article/20140209/OPINION/302090015/Richard-Feldman-e-cigarettes-smoking-vaping?gcheck=1&nclick_check=1

E-țigara Fără Riscuri: Există Puține Informații pentru Popularul Înlocuitor al Tutunului
4.5 (90%) 2 votes

5 comments for “E-țigara Fără Riscuri: Există Puține Informații pentru Popularul Înlocuitor al Tutunului

 1. Alex G
  February 25, 2014 at 13:17

  Nu au cum sa fie daunatoare, cum ati zis si voi una e sa bagi enshpe mii de substante odata cu fumul in tine cand fumezi, alta e sa vapezi si sa stii ce itnra in tine.

 2. Andrei D
  March 7, 2014 at 13:32

  Sunt bune ma, ce mai! Atata tam-tam, e logic ca e buna, nu scoate fum!

 3. Dan
  June 21, 2014 at 20:12

  Am fumat 21 ani,pana nu m-am lasat de fumatul clasic nu am scapat de bronsita in ciuda tratamentelor,tot timpul aveam gatul ,traheea si bronhiile iritate….vapez de peste un an si nu mai tusesc,nu mai simt nici o iritatie,concentrare si pofta de viata mult imbunatatita,e-lichidul mi-l fac singur din glicerina vegetala 70%+30% la alegere sau mixt(ulei de lamaie,menta,musetel,anason,trandafir,etc).folosesc nicotina <10mg.
  Incercati combinatii din plante cunoscute terapeutic sau fructe care sa va placa si nu riscati nimic in regim home made.
  Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *