În închisorile rurale, țigările electronice sunt la modă

În timp ce guvernele locale și școlile din întreaga țară doresc interzicerea sau restricționarea consumului de țigări electronice, există un loc care întâmpină cu bucurie aceste dispozitive: închisorile din mediul rural.

Deși țigările tradiționale sunt interzise în cele mai multe închisori datorită pericolelor de incediu și a fumatului pasiv, un număr tot mai mare de șefi de poliție spun că vând țigări electronice deținuților pentru a-i ajuta pe cei care simt nevoia să fumeze, să își controleze stările de spirit, precum și pentru a se ocupa de deficitele bugetare, care în unele penitenciare afectează salariile gardienilor, acestea fiind un pic mai mari decât ale unui vânzător de fast-food.

logan-smith-cu-tigara-sa-electronica

Logan Smith, un prizonier cu tigara electronica

Tendința este în contrast cu restricțiile e-țigărilor aprobate în Chicago, New York, Los Angeles și alte orașe mari.

Închisorile din cel puțin șapte state au permis vânzarea unui număr limitat de arome de e-țigări către deținuți.

Acestea au deveni rapid cele mai căutate articole din închisori. Și chiar dacă închisorile federale au interzis tigarile electronice, piața deținuților are un potențial atât de mare, încât producătorii chinezi și americani concep versiuni ”sigure pentru închisori”, făcute din plastic în loc de metal.

Seriful Mark Gammons

Seriful Mark Gammons spera sa colecteze intre $20.000 si $50.000 din vanzarea tigarilor electronice

 ”Privesc asta ca pe un lucru care le reglează stările de spirit. Și dacă nu sunt disciplinați, i le confisc, așa cum fac și cu televizoarele.” În districtul Gage, situat în sud-estul statului Nebraska, șeriful Millard Gustafson spune că a vândut cele 200 de e-țigări cumpărate în decembrie pentru 32 de deținuți, iar altele vor ajunge în curând. ”S-au vândut ca pâinea caldă”, a declarat acesta.

E-țigările – Calmează deținuții și ajută la bugetul local

Țigările electronice, care în mare parte conțin nicotină dar nu și gudronul nociv găsit în țigările tradiționale, sunt vândute deținuților cu 8 până la 30 de dolari fiecare, în funcție de cât pufăie aceștia. Unele închisori au profituri de peste 400% pentru fiecare e-țigară – bani care merg fie la fondul general al districtului sau direct la bugetul închisorii.

Mark Gammons, șeriful din districtul Macon, din Tennessee, spune că a introdus țigările digitale pentru a crea un flux de venituri suplimentare pentru închisori, după reducerile bugetare din fiecare an și perspectiva austeră de finanțare. El a spus că cel puțin jumătate din cei 150 de deținuți erau fumători și mulți s-au îndreptat către e-țigări. Șeriful Gammons spune că s-a străduit să nu încurajeze fumatul în rândul deținuților, dar comisariatul închisorii a vândut totuși în jur de 1,100 de e-țigări când acestea au fost oferite în urmă cu cinci luni. El spune că prioritatea sa este să obțină măriri de salarii pentru gardienii săi suprasolicitați, care au venitul maxim de 10,58 de dolari pe oră – care după impozitare ajunge la venitul minim de 7,35 de dolari pe oră, spun gardienii. Închisoarea cumpără fiecare e-țigară cu 2,75 de dolari și o vinde cu 10 dolari. O e-țigară în închisoare, fie cu aromă Marlboro sau Mentol, este bună pentru aproximativ 500 de pufăituri, care este echivalentul a aproape trei pachete și jumătate de țigări obișnuite, spun angajații închisorii și deținuții. Dl. Gammons spune că în funcție de vânzări, el speră să strângă între 20.000 și 50.000 de dolari din e-țigări pentru acest an bugetar.

Vreau ca băieții mei să câștige cât de mult pot”, a spus el, chiar dacă e doar pentru un dolar în plus pe oră.

În culise, distribuitorii de e-țigări au făcut lobby pentru oficialii locali la ședințele asociației șerifilor, au trecut pe la penitenciare și au lăsat mostre în urmă. Precision Vapor, cu sediul în Lexington, Kentucky, spune pe site-ul său că ”este în prim-planul introducerii țigărilor electronice în închisori și continuă să se extindă în toate cele 50 de state.” Nivelul vânzărilor sale trage concluzia. ”Asigurăm venituri pentru închisori. Acolo unde le este locul.

Țigările electronice alimentate cu baterii, încălzesc o soluție lichidă pentru a crea vapori pe care consumatorii îi inhalează. Cele mai populare arome conțin nicotină, dar există și variante fără nicotină. Producătorii de țigări electronice spun că produsul lor este mai sigur decât țigările obișnuite, deoarece, nu implică ardere, ceea ce înseamnă că produsele acestui proces – inclusiv gudron și monoxid de carbon – sunt absente. Dar rămâne neclar dacă e-țigările sunt sigure sau ajută la scăderea dependenței de țigări normale.

În septembrie, 40 de procurori generali au trimis o scrisoare către Administrația Americană pentru Medicamente și Alimente, îndemnându-i să reglementeze țigările electronice în același mod ca și produsele din tutun. Se așteaptă ca Administrația să configureze curând piața și normele de producție privind dispozitivele.

E-țigările au un potențial deoarece efectele sale pe termen scurt par a fi mult mai puțin dăunătoare decât țigările care ard,” a declarat Thomas Glynn, director al Societății Americane de Cancer. ”Dar nu cunoaștem efectele pe termen lung.

În ciuda întrebărilor fără răspuns, utilizarea e-țigărilor a crescut semnificativ în ultimii trei ani. În prezent există mai mult de 350 de feluri și vânzările la nivel global au atins 2 miliarde de dolari, conform grupului industrial Tobacco Vapor Electronic Cigarette Association.

Șerifii din districte spun că cel mai semnificativ beneficiu pentru ei a fost reducerea violenței și a tensiunii din închisori, acestea din urmă fiind adesea supraaglomerate iar dezacordurile minore pot escalada rapid în conflicte, punând în pericol siguranța gardienilor.

Tennessee, locul în care țigările electronice sunt promovate în închisori

Când tipii aceștia ajung aici sunt oricum predispuși la scandal, iar dacă le spui că nu primesc țigări, se enervează,” a declarat Jason Armstrong, care răspunde de deținuții din Centrul de Detenție Greene County din estul statului Tennessee și care a început să vândă e-țigări în Septembrie. ”Acum își primesc cât de cât doza de nicotină, prin urmare și altercațiile s-au diluat.” Dl. Armstrong, care a spus că ”aproape toată lumea” din închisoare obișnuia să fumeze, a mai spus că au vândut deja 1500 de dispozitive cumpărate pentru 350 de deținuți.”A fost extraordinar”, a spus acesta.

Logan Smith, un deținut în vârstă de 32 de ani, din închisoarea Macon din Tennessee, a spus că înainte de arestarea sa, fuma câte două pachete de țigări pe zi. Închisoarea l-a adus ”pe muchie”, dar fumând o singură e-țigară pe săptămână, l-a ajutat să se calmeze. ”Aș renunța la nicotină, dar nu am vrut să le încerc prima dată pentru că nu am crezut că m-ar ajuta cu ceva”, a spus acesta. ”Dar face nicotina mai puțin neplăcută.

Byron Satterfield, șef de poliție adjunct în districtul Macon, a spus că datorită introducerii e-țigărilor care a dus la scăderea conflictelor între deținuți, vizitele la spital s-au redus de asemenea. ”Costul pentru tratarea unui nas spart este de 2000 de dolari, deci m-am gândit că scutim districtul de niște bani.

Nebraska, un alt loc ajutat de noul trend

În Nebraska, șeriful Gustafson a spus că influența pe care e-țigările o exercită asupra deținuților a avut un rol esențial în menținerea disciplinei. ”Ceea ce îmi place e că pot controla omul,” a declarat acesta. ”Săptămâna trecută au avut loc patru sau cinci bătăi. Un bărbat implicat în conflict a cerut o e-țigară și apoi s-a calmat. Nu sunt făcute pentru a ajuta deținuții, ci pentru a ajuta băieții mei.

În închisorile rurale, țigările electronice sunt la modă
4.4 (88%) 10 votes

6 comments for “În închisorile rurale, țigările electronice sunt la modă

 1. Cornel M
  March 17, 2014 at 15:38

  Oare Becali trage si el electronica la inchisoare sau sta ca bashtanu si joaca poker cu ceilalti pe trabucuri din Cuba? Eu cred ca nr 2.

 2. Marcel G
  March 18, 2014 at 03:23

  fratica… iti dai seama ca becali are tot ce vrea. astea digitale sunt ca si cum te-ai duce tu de dimineata la pisu pt el..

  • Ade Petrut
   March 24, 2014 at 12:08

   D-nul Becali sigur are ceva Cubanez in dotare..

 3. andreiashu
  March 18, 2014 at 11:08

  iti dai seama ca astia se apuca de “comert” cu e-lichid prin inchisori? da-mi si mie 10 ml frate, ca-ti dau si eu o liniuta de coca :))

 4. Floriana Dumitrascu
  June 11, 2014 at 12:05

  Ce tare este articolul asta, nici nu m-as fi gandit ca se poate face contrabanda cu tigari electronice!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *