Îndoieli cu Privire la Siguranța Consumului de Țigări Electronice

M-am simțit de parcă aș fi jucat în scena interogării din filmul ”Instinct primar” când pacientul meu m-a întrebat, ”Ce ai de gând să faci, să mă acuzi că fumez?” El ”vapa” o țigară electronică în timp ce rânjea la mine, simțind în mod clar disconfortul meu și savurând momentul.

siguranta-tigarii-electronice

Siguranta Tigarii Electronice

Dar spre deosebire de Sharon Stone, acesta era un bătrân de 68 de ani, îmbrăcat într-un halat de spital, așteptând operația. A evitat restricția ”enervantă” a mediului de spital cu privire la fumat și nevoia de scrumieră. Pe de altă parte, mă simțeam de parcă eram în ”Zona crepusculară”. Până în acea zi, nu știam nimic despre țigările electronice, numite și e-țigări.

Ar putea pufăitul (vaparea) unei e-țigări să fie cel mai tare lucru, venit odată cu pâinea feliată? Sau sunt doar niște lupi în piei de oaie? Să aruncăm o privire pe ce am descoperit eu:

Ce sunt e-țigările?

Dacă arată ca o rață, dar nu merge ca o rață sau nu miroase ca o rață, este o rață? (The duck test – folosit pentru a contracara argumentele greu de înțeles a ceva ce nu este ceea ce pare a fi).

E-țigările imită țigările tradiționale în multe feluri – forma, eliberarea nicotinei în plămâni, aspectul fumului. Când consumatorul inhalează, se declanșează un senzor care pornește cu un mic încălzitor alimentat cu baterii.

Încălzitorul funcționează pentru a vaporiza nicotină lichidă într-un cartuș mic, activează o lumină la capătul ”aprins” al dispozitivului și vaporizează propilen glicol în cartuș (aceleași componente din care este produs fumul de scenă).

Sunt e-țigările sigure?

Mai sigur nu înseamnă în condiții de siguranță. Mai puțin periculos nu înseamnă în afara pericolului. E-țigările nu conțin mulți compuși chimici care se găsesc în țigările tradiționale. În plus, pentru că vaporii se disipă repede, nu afectează pe cei din jur cum face fumatul pasiv.

Cu toate acestea, e-țigările conțin nicotină care produce dependență, compuși care accelerează bătăile inimii și cresc tensiunea arterială. Unele studii arată că alte componente ale e-țigărilor, cum ar fi formaldehida, pot duce la cancer.

Vă ajută e-țigările să renunțați la fumat?

Depinde pe cine întrebi. Adevărul este că fumătorii sunt dependenți de nicotină și e-țigările continuă să hrănească dependența. Plasturii cu nicotină și guma eliberează treptat cantități mici în corp.

Cu toate acestea, e-țigările creează o formă de nicotină care trece rapid de la plămâni la inimă și creier. Există posibilitatea de a-i face pe oameni să uite că vor să renunțe și să aibă această speranță, dar să le permită să continue consumul de nicotină și ritualul fumatului (chiar și în locuri unde țigările tradiționale sunt interzise).

Ar putea să atragă copiii?

Deși e-țigările sunt comercializate sub formă de dispozitive care ajută în renunțarea la fumat, una din cele mai mari probleme o reprezintă atracția copiilor. Zilnic, în SUA, 4000 de tineri minori fumează prima țigară.

Copiii ar fi înclinați să înceapă să achiziționeze e-țigări, deoarece, acestea vin cu diferite arome delicioase. Problema este că se poate crea o nouă generație de dependenți de nicotină.

Vă pot face rău, nu-i așa?

Percepția genereală este că ceva care nu este reglementat, nu este nici dăunător. În prezent se încearcă din greu schimbarea aceastei percepții.

Peste câțiva ani, e-țigările vor fi probabil incluse în categoria ”produs din tutun” și se vor confrunta cu același set de reguli. Deși comisia nu discută despre viitorul e-țigărilor, am o idee destul de bună despre care va fi verdictul.

Comercializarea acestor dispozitive imită în mod straniu țigările tradiționale – libertate, rafinament, rebeliune – care face apel la tineri.  Acest lucru mă face să mă întreb, oare alte metode de renunțare la fumat folosesc aceleași reclame interesante și vesele? Sunt lucruri care te fac să stai un pic pe gânduri. Deși aplaud pe cei care le-au utilizat pentru a se lăsa de fumat, mă tem de formarea unei noi generații de vaperi.

Disclaimer: acest articol a fost preluat din limba engleza, de aici si a fost redactat de Dr. Nina Radcliff, un medic anestezist, contribuitor medical la TV și autor de manual.

Îndoieli cu Privire la Siguranța Consumului de Țigări Electronice
4.63 (92.5%) 16 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *