Marea Dezbatere Asupra Țigărilor Electronice

Experții Fred Hutch și SCCA intervin în dilema țigărilor electronice

De când țigările electronice au fost introduse în urmă cu zece ani, au generat știri de maxim interes, medici frustrați și consumatori cu totul confuzi. In acest articol veți putea citi despre cateva opinii din marea dezbatere asupra țigărilor electronice.

Pacienții noștri sunt foarte motivați să renunțe, dar sunt confuzi cu privire la amalgamul de mesaje legate de țigări electronice,” a declarat Donna Manders, specialist autorizat în tratamentul împotriva tutunului, în cadrul Seattle Cancer Care Alliance. ”Mulți cred în trucurile promoționale, cum că acestea sunt sigure pentru că sunt vândute peste tot.” Din păcate, există mult mai multe reclame, celebrități angajate ca ambasadori pentru anumite cauze sau produse (precum susținătoarea anti-vaccin Jenny McCarthy) și branduri noi de e-țigări, decât studii bazate pe date concrete.

Există mult entuziasm, dar foarte puține informații,” a declarat Jonathan Bricker, psiholog și cercetător în renunțarea la fumat la divizia Public Health Sciences din cadrul Fred Hutchinson Cancer Research Center. ”Administrația Americană pentru Medicamente și Alimente (FDA – Food and Drug Administration) trebuie să reglementeze aparatul înainte ca un cercetător să poată efectua un studiu cu privire la eficacitatea acestuia în renunțarea la fumat, iar dispozitivele nu sunt reglementate încă. Suntem ca într-un Catch-22” (o situație paradoxală din care o persoană nu poate scăpa din cauza regulilor contradictorii).

Câteva informații destul de importante și tulburătoare au fost divulgate joi, odată cu lansarea unui studiu pe bază de chestionar în JAMA Pediatrics, care a descoperit că utilizarea țigărilor electronice de către adolescenți a fost asociată cu șanse mai mari de utilizare a țigărilor tradiționale. Cercetătorii de la Center for Tobacco Research and Education din cadrul Universității California, San Francisco, au analizat datele a 17000 de elevi de gimanziu și de liceu, care au fost intervievați în 2011, iar 22000 intervievați în 2012. Este o dezvoltare ironică, având în vedere că multe țigări electronice, cunoscute și ca stilouri de vapare sau e-narghilele, sunt promovare ca instrumente de renunțare la fumat.

Bricker a spus că studiile cu privire la renunțarea la fumat continuă în Europa, Australia și Noua Zeelandă, dar rezultatele nu vor fi disponibile pentru cel puțin trei ani. Până atunci, guvernele din întreaga lume se luptă să mențintă un echilibru între lipsa de date științifice, preocuparea tot mai mare pentru siguranță și cererea imensă de consum.

În Australia, Canada și alte state, comerțul cu țigări electronice ce conțin nicotină, este ilegal. Iar săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat reglementări pentru a limita cantitatea de nicotină care poate intra în produse. Noile reglementări impun de asemenea, avertismente de siguranță, ambalare securizată pentru copii și interzicerea promovării produsului în 28 de state.

Canada nu permite comerțul cu e-țigări deoarece, nicotina ese văzută ca un drog, iar canadienii nu sunt de acord cu livrarea de dispozitive pentru droguri,” a declarat Manders de la SCCA. ”Multe state din întreaga lume aleg să nu lase ca locuitorii lor să fie cobai.

los-angeles-ecig-ban

Tigara electronica interzisa în Los Angeles

În SUA, New York-ul a interzis consumul țigărilor electronice în public, la fel și New Jersey, Utah și Dakota de Nord. Los Angeles tocmai a aprobat o măsură asemănătoare joi, iar Chicago ar putea urma în curând exemplul. Dar FDA este inertă, așa cum Time.com scria, ”se târâie” cu reglementarea industriei de două miliarde de dolari.

Nedumerit de informațiile contradictorii din jurul chestiunii e-țigării/stiloului de vapare? Mai jos, aveți câteva răspunsuri la numeroasele întrebări pe care pacienții și publicul le au, despre obscura și nereglementata lume a fumatului electronic.

Te ajută o țigară electronica să renunți la fumat?

Atât Bricker cât și Manders sunt stresați de faptul că juriul este încă neinformat cu privire la eficacitatea e-țigărilor ca instrumente de renunțare la fumat. Deși un studiu publicat în Lancet, în 2013, a constatat că e-țigările erau ”mai puțin eficiente” în a ajuta fumătorii să renunțe, în comparație cu plasturii cu nicotină. Autorii studiului au adăugat însă că ”este nevoie de mai multă cercetare pentru a stabili clar beneficiile și prejudiciile, atât la nivel individual cât și la nivel de populație.

Mai multe informatii despre cum să renunți la fumat cu o țigară electronică gasiți aici.

Cine monitorizează siguranța și calitatea e-țigărilor care vin în SUA?

Experții au de asemenea, întebări cu privire la substanțele chimice utilizate în aceste produse nereglementate, dintre care multe sunt produse în China, o țară care în trecut a produs pastă de dinți toxică, jucării cu pericole de sufocare și hrană pentru animale contaminată.

Când lucrurile  nu sunt reglementate de către FDA, înseamnă că ei nu dețin aceleași standarde de calitate“, a spus Manders. ”Produsele dăunătoare ar putea fi plasate în dispozitivele și nimeni nu va ști. Doza de nicotină ar putea fi foarte mare sau foarte mică.”

Într-adevăr, Bricker a spus că informațiile prezentate la conferința Society for Research on Nicotine and Tobacco, din Seattle, arătau faptul că nivelurile de nicotină din țigarea electronică și stilourile de vapare diferă – la fel ca stilul de fumat al consumatorilor. Unii oameni iau ”înghițituri” mici pe tot parcursul zilei, alții pufăie din ele ca din trabucuri.

Există diferențe individuale în modul în care oamenii folosesc e-țigările, astfel încât cantitatea de substanțe chimice și nicotina din corpul lor variază,” a spus Bricker.

Țigările electronice cauzează cancer?

Nicotina în stare brută nu produce cancer, dar chimicalele creează o mare dependență, iar țigările electronice hrănesc dependența. Bricker se teme că, în loc să ajute fumătorii să renunțe, dispozitivele îi vor încuraja să fumeze mai mult.

Oamenii pot deveni consumatori duali,” a spus acesta. “Ei vor fuma țigări și apoi vor fuma țigara electronică, atunci când fumatul este interzis în mod public. Ei pot fuma mai mult sau la fel. Nu știm.

Ce se poate spune despre fumatul pasiv la copii?

O mare necunoscută o reprezintă efectele de inhalare a vaporilor de propilen glicol, despre care Bricker a zis că lasă un reziduu pe draperii, covoare și mobilier.

Nu cunoaștem efectele pe termen lung cu privire la sistemul circulator și cum ar putea afecta bolile sau cancerul,” a spus acesta. ”Nu știm ce impact au asupra copiilor. Sunt e-țigările periculoase? Nu știm. Nu au apărut de suficient de mult timp și nu am studiat compoziția chimică pentru a vedea impactul asupra organismului.

Se pot strica țigara electronica?

Știrile au relatat că dispozitivele se mai strică uneori, producând incendii în locuințe și mașini și producând vătămări corporale grave consumatorilor, sau celor din jurul lor.

Un bărbat din Carolina de Nord, încercând să renunțe la obiceiul fumatului prin consumul de țigări electronice, s-a ars și a orbit temporar la începutul acestui an, după ce un dispozitiv a explodat în fața lui (propaganda proasta platita de Big Tobacco).

Și un încărcător de țigară electronice a ars un copil de 3 ani, provocând arsuri de gradul I și II. Cu toate acestea, chestiunile de siguranță de acest fel nu se găsesc nicăieri în campaniile de publicitate a dispozitivelor.

Care este rolul Big Tobacco? 

avocati-big-tobacco

Reprezentanti Big Tobacco

Mă simt de parcă aș fi într-o mașină a timpului“, a spus Bricker despre campaniile e-țigărilor care tind să prezinte oameni tineri, frumoși și celebrități. Toate meme-urile de comercializare a țigărilor sunt adaptate pieței de țigări electronice. Mesajul este ”E-țigările sunt sexy! Sunt o distracție! Sunt sofisticate!

Și asta e problema. Ei creează o cerere enormă pentru un produs despre care nu știm prea multe. Industria profitabilă a e-țigărilor nu mai este dominată de companii mici, fragmentare. Big Tobacco a devenit un actor principal în industrie, responsabil pentru cel mai popular e-brand, Blu, ca și multe altele.

Industria tutunului urmărește banii și dacă aceștia sunt implicați, vor profita de dependența oamenilor,” a declarat Manders, subliniind că 90% din fumătorii pe termen lung se apucă de fumat până să împlinească 18 ani.

Copiii chiar le fumează?

copil-cu-tigara-electronica

Copil cu tigara electronica

Țigările electronice par a fi la fel de atrăgătoare ca un lucru real, atunci când vine vorba de copii. Un studiu pe bază de chestionar al Centrului pentru Prevenire și Control al Bolilor, a stabilit deja că utilizarea e-țigărilor s-a dublat printe elevii de gimnaziu și liceu din SUA din 2011-2012, o tendință pe care directorul centrului Dr. Tom Frieden a numit-o ”profund îngrijorătoare”.

Chiar mai îngrijorător, aceste cifre ar putea fi reduse, conform unei recente relatări din New York Times, deoarece, mulți tineri cred că dispozitivele nu sunt țigări electronice, ci e-narghilele sau stilouri de vapare. Oricum s-ar numi, e-țigările vin cu o serie de culori ochioase și arome dulci (de exemplu, căpșuni, pepene verde, gumă de mestecat și suc de struguri), o strategie de marketing interzisă țigărilor obișnuite, deoarece fac apel la tineri.

fumatul-cauzeaza-cancer

Fumatul cauzeaza cancer

Ce se întâmplă dacă încerc să mă las de fumat?

Concluzia? Atât Bricker cât și Manders sugerează utilizarea continuă a unor metode testate pentru a reuși să renunțe la obiceiul fumatului – și să se bazeze pe știință, chiar dacă avansează mai lent.

Este întotdeauna o provocare, deoarece știința se deplasează în treapta întâi iar piața lucrează la mare viteză,” a spus Bricker. ”Dar să sperăm că oamenii prețuiesc știința suficient încât să fie prudenți când vor să cumpere aceste produse. Prudent ar fi să aștepte.

Marea Dezbatere Asupra Țigărilor Electronice
4.31 (86.15%) 13 votes

3 comments for “Marea Dezbatere Asupra Țigărilor Electronice

 1. matei h
  April 8, 2014 at 19:15

  cum naiba sa explodeze o tigara electronica? tampitul ala sigur nu a facut ceva cum trebuia, probabil ca a pus mai multe baterii in serie, si e normal sa bubuie asa..

  • ion
   October 22, 2014 at 12:56

   Iti dai seama, altfel n-avea cum. Probabil ca este un scam al mass-mediei sponsorizat de Kent sau altii.

 2. Paula Popa
  July 6, 2015 at 16:52

  Comentarii de genul sunt peste tot.Un singur lucru e cert…daca vrei sa inlocuiesti tigarile normale asta e cel mai usor mod chiar daca nu e si cel mai sanatos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *