Restricțiile UE cu Privire la Țigările Electronice ar Putea Costa Vieți

Susținătorii e-țigărilor spun că acestea salvează mii de vieți, detractorii cred că acestea ar putea fi periculoase și fac ca fumatul să pară atrăgător. Dar în urma unei decizii a Parlamentului European, disponibilitatea lor va fi restricționată în viitor. Europarlamentarii au votat pentru introducerea unor noi reglementări care vor controla tipul de țigări electronice ce pot fi vândute statelor membre.

Experiența ‘fumatului’ electronic

om-care-vapeaza

Om care Vapeaza un EVOD

Vaping-ul oferă oamenilor o doză de nicotină lipsită de toxinele care se găsesc în țigările din tutun. Pentru mulți fumători, țigările electronice au fost soluția renunțării la fumat, astfel că acestea reproduceau experiența fumatului mult mai bine decât o făceau plasturii cu nicotină, guma sau spray-urile. Dar unii medici au fost preocupați de faptul că ar putea exista totuși probleme de sănătate pe termen lung, din cauza utilizării țigărilor electronice. Unii participnați ai campaniilor anti-fumat se tem de asemenea, că e-fumatul în public normalizează din nou fumatul și ar putea facilita în cele din urmă accesul tinerilor la tutun și viceversa.

Parlamentul European nu a interzis utilizarea lor. Dar se vor impune restricții cu privire la tipul de țigară electronică care poate fi vândut. În special, vaperii nu vor mai putea obține unele dintre dispozitivele reutilizabile și reîncărcabile, care oferă cea mai mare doză de nicotină. Comunitatea tot mai mare de e-fumători (persoane care vapează) consideră că este un atac asupra unui produs care le salvează viața prin eliminarea dependenței de tutun.

Îmbunătățirea sănătății

kirsteen-ron-si-christena-au-renuntat-la-fumat-pentru-tigara-electronica

Cei 3 fosti fumatori.

Christena Heseltine de la North Shields din Tyneside fumează e-țigări de cinci ani. Ea consideră că îi îmbunătățesc sănătatea, dar sunt și plăcute. Fiica ei Kirsteen este tot e-fumătoare, iar soțul ei Ron, care are cancer esofagian terminal, s-a apucat recent de vaping. Nu se știe sigur dacă fumatul i-a cauzat cancerul, dar vaparea i-a permis să se bucure de nicotină fără a fuma. Christena este indignată de decizia Parlamentului European. Ea crede că vor crește vertiginos costurile pentru e-fumători și va face imposibilă achiziționarea dispozitivelor cu doza mare de nicotină pe care ea le folosește frecvent. Ea spune că mulți e-fumători frustrați vor reveni la fumat, în timp ce alții – inclusiv ea – ar apela la piața neagră.

Aceasta a declarat: ”Voi fi nevoită să încalc legea, să devin un infractor iar acest lucru e înfiorător. Comunitatea e-fumătorilor a muncit din greu pentru a se asigura că e-fumatul e cât se poate de sigur. Am lucrat cu standarde de comercializare pentru a ne asigura că nicotina lichidă este sigură și etichetată în mod corespunzător. Dar acum, dacă apelez la piața neagră, nu voi ști dacă nicotina cumpărată de mine este sigură, astfel că munca noastră de până acum va fi în zadar.

O direcție greșită pentru parlamentari

Persoanele care vapează au câțiva aliați în Parlamentul European. Eurodeputatul conservator Martin Callanan a luptat împotriva propunerilor UE și este dezamăgit de colegii săi care le susțin.

martin-callanan-reglementarea-tigarilor-electroniceAcest lucru se îndreaptă cu totul într-o direcție greșită. Țigările electronice pot transforma mii de fumători în persoane care vapează, așa cum se numesc ei. Asta e de o mie de ori mai sigur decât fumatul țigărilor din tutun. Ca o măsură de reducere a efectelor nocive, ar trebui să încurajăm oamenii să aibă acces la țigările electronice, nu să obstrucționăm accesul. Aceasta este o zi foarte proastă pentru sănătatea publică”, a declarat Martin Callanan.

Totuși alții cred că măsurile UE sunt raționale și practice. Fresh North East a fost înființat în anul 2005 cu scopul de a aborda problemele ce aveau loc într-o regiune din Anglia cu cea mai mare rată a mortalității cauzate de bolile legate de fumat. Ei văd rolul e-țigărilor în a dezobișnui oamenii de a mai fuma tutun, dar au fost preocupați de modul în care au fost promovate acestea.

Directoarea Ailsa Rutter crede că reglementările nu vor împiedica disponibilitatea țigările electronice pentru cei care le vor.

alisa-rutter-cu-privire-la-reglementarea-tigarilorAceste reglementări sunt într-adevăr destul de lejere. În alte părți ale lumii, unii oameni doresc interzicerea lor, iar Fresh cu siguranță nu ar susține acest lucru. Ceea ce vrem să vedem este o siguranță mai mare și o calitate mai bună a e-țigărilor. Sunt îngrijorați că la un moment dat, copiii vor face rost de ele. Unele pot conține doze foarte mari de nicotină, altele pot să fie lipsite total de nicotină și astfel oamenii să fie înșelați. Din perspectiva unui consumator, acesta este un pas pe calea cea bună,” a declarat Ailsa Rutter.

Totuși aceste aspecte nu vor convinge comunitatea celor care folosesc țigările digitale. Aceștia consideră că libertatea de a se bucura de țigăra electronică este atacată. Dar și mai important e faptul că ei au impresia că UE a subminat ceea ce ei văd ca fiind cea mai de succes metodă de reducere a numărului de decese cauzate de fumat.

Restricțiile UE cu Privire la Țigările Electronice ar Putea Costa Vieți
5 (100%) 1 vote

4 comments for “Restricțiile UE cu Privire la Țigările Electronice ar Putea Costa Vieți

 1. Ade Petrut
  March 24, 2014 at 12:06

  bai da mult abur scoate ala din poza dintr-un evod.. mie nu prea mi-au placut.

 2. SoundGuy
  March 25, 2014 at 23:13

  e cat se poate de corect, nu trebuiesc interzise, semnati petitii, haide sa le aratam ca nu ne pot calca in picioare cum vor ei la tot pasul!

 3. Corina
  April 3, 2014 at 23:19

  Astia de vor sa puna restrictii pe vaping ori sunt cretini ori sunt sponsorizati de undeva de sus, altfel nu ar avea nici o logica sa faca asta.

  Cred ca isi dau si ei seama ca fenomenul de vaping nu are decat sa ia amploare si nu o sa scada vreodata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *