Schimbare de argumente în dezbaterea țigărilor electronice

Oponenții își fac griji că se va re-socializa fumatul

La șapte ani de la interzicerea țigărilor în spațiile publice, Minnesota a reintrodus o dezbatere obișnuită, dar neclară cu privire la sănătatea publică.

Avem emoții cu privire la echilibrul între libertatea individuală și sănătatea publică,” a declarat comisarul pentru sănătate, Ed Ehlinger. ”E-țigările împing acea zonă cenușie și o împing dinadins. Nu există nicio linie strălucitoare, dar este mult gri,” a spus acesta.

dezbaterea-tigarilor-electronice

Dezbaterea Tigarilor Electronice

În anul 2007, Adunarea legislativă a interzis fumatul în restaurante și alte puncte de lucru pe baza unor dovezi incontestabile: fumul emis de plămânii unui fumător și mai ales, vârful țigării ce arde mocnit, cauzează cancer.

kathy-sheran-tigari-electronice

Kathy Sheran, Senator

Acest efort de a reglementa țigările electronice în același mod, în frunte cu senatorul Mankato, Kathy Sheran, face apel la dovezi mai fragile. În timpul unei audieri la Senat, Ehlinger a menționat un studiu care a descoperit că vaporii emiși de țigările electronice a 12 branduri, conțin substanțe potențial toxice și cancerigene.

Vapingul este mult mai sigur decat tigarile clasice

El a recunoscut că substanțele chimice ale vaporilor sunt la niveluri MULT mai mici decât fumul țigărilor dar ”cu toate acestea, sunt în aer”. Constatările studiului sunt și mai neclare decât rezumatul. Acesta arată că nivelurile acelor substanțe chimice erau între 9 și 450 de ori mai scăzute decât în fumul de țigară. În concluzie, susținea că folosirea țigărilor electronice ca o strategie de reducere a riscurilor în rândul fumătorilor, cere studii ulterioare.

Un alt studiu, publicat în revista Inhalation Toxicology, în anul 2012, a cocluzionat că ”nu există niciun risc evident pentru sănătatea umană din cauza emisiilor țigărilor electronice, pe baza compușilor analizați”.

În urma acestor probe, Ehlinger întreabă dacă ați putea folosi o tigară electronice în preajma unui copil de 3 luni.

Cei mai mulți spun că probabil nu ar face asta,” a spus el. ”Dacă acesta este un caz la nivel individual, trebuie să ne gândim la ce expunem alte persoane.” Totuși, comisia tot nu poate să deslușească dacă vaporii țigărilor electronice cauzează cancer.

Atunci de ce să nu lăsăm regulamentul în așteptare, în timp ce țigările electronice sunt standardizate și studiate de oamenii de știință? Pentru că din perspectiva sănătății publice, reglementarea vapingului pasiv reprezintă mai mult decât vaporii în sine.

Este vorba despre efectul social al țigărilor electronice asupra așa-zișilor fumători, în special a tinerilor, și dacă amenință sau nu, să inverseze progresul greu obținut al campaniilor anti-fumat. Cu alte cuvinte, percepția socială are un impact mai mare asupra procentelor fumatului, decât au reglementările legale.

Tigarile electronice – interzise sub 18 ani

Este deja ilegal să vinzi țigări electronice minorilor, și alte părți ale proiectului de lege Sheran vor limita și mai mult modul în care țigările electronice pot fi comercializare copiilor.

Astea fiind spuse, interdicția vapingului în spațiile închise, primul articol din proiectul de lege, ar putea avea cel mai mare efect asupra adolescenților, chiar dacă este singura parte care nu reglementează comportamentul lor.

Scoaterea Articolului 1 se joacă în mâinile industriei tutunului, deoarece aceasta știe că restul proiectului de lege nu va reduce progresul” țigărilor electronice, a declarat Ehlinger.

Asta e valabil mai ales dacă avem în vedere creșterea rapidă a consumului de țigări electronice; un studiu a arătat că aceste procente s-au dublat în rândul elevilor de gimnaziu, în doar un an.

Nu există nicio o dovadă solidă că scoaterea țigărilor electronice din baruri, restaurante și puncte de lucru va reduce consumul acestora. Dar când statul a aprobat legea ”Freedom to Breathe” (Libertatea de a Respira),” am observat o scădere reală a consumului de tutun, mai ales în rândul tinerilor,” a declarat Ehlinger.

Dintr-o dată, a devenit mai puțin vizibil iar mesajul era clar – poate nu ar trebui să permit acest lucru în mașina sau casa mea,” a adăugat acesta.

Și chiar dacă se dovedește că țigările electronice nu sunt un risc pentru sănătate, există unele dovezi care susțin că eficacitatea lor în a ajuta la renunțarea la fumat, este exagerată. Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association, a arătat că adolescenții care folosesc țigări electronice au mai multe șase să se apuce de fumat și mai puține de a renunța, față de cei care nu folosesc e-țigări.

Schimbare de argumente în dezbaterea țigărilor electronice
4.5 (90%) 4 votes

3 comments for “Schimbare de argumente în dezbaterea țigărilor electronice

 1. Tudor P
  April 8, 2014 at 19:17

  Tigara electronica nu face rau nimanui intr-un loc public, exista studii si pe net legate de cantitatea de vapori inspirata de ceilalti care se afla in vecinatatea unui vaper.

  De la analoage mori, de la e-cig decat daca te deranjeaza psihic..

 2. Corina Baltazar
  July 9, 2015 at 17:05

  Nu inteleg de ce atatea comentarii pe tema asta.Daca tigarile electronice fac rau atunci cele normale cum mai sunt ? Se pun bete in roate doar pentru ca a inceput sa scada vanzarea tigarilor normale.

  • admin
   July 16, 2015 at 17:20

   Corect, you are right on the money cum s-ar spune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *