Țigările Electronice “Ar Putea Salva Milioane de Vieți”

Oamenii de știință spun că, dacă toți fumătorii din lume ar trece de la țigările tradiționale la cele electronice, s-ar putea salva milioane de vieți. În Marea Britanie au loc în prezent aproximativ 10.000 de decese pe an din cauza fumatului, iar la nivel mondial se estimează a fi mai mult de cinci milioane.

barbat-fumand-tigara-electronica

barbat care vapeaza

Acum cercetătorii speră că o utilizare tot mai mare a e-țigărilor ar putea preveni unele din aceste decese.

Dar unele grupuri avertizează că e-țigările ar putea normaliza fumatul.

Se estimează că în Marea Britanie sunt aproximativ 700.000 de fumători de e-țigări, conform datelor emise de Acțiunea privind Fumatul și Tutunul. Unii combină ”vaporizarea”, așa cum este numită deseori, cu țigările electronice, în timp ce alții o înlocuiesc cu fumatul întru totul.

E-țigările au fost descoperite recent ca fiind la fel de eficiente ca plasturii de nicotină în lupta anti-fumat. Iar tot mai multe studii dovedesc clar ca tigara electronica nu este toxica, fiind cel mult la fel de toxica precum o portie de cartofi prajiti.

Speranța viitoare

Decât să inhaleze substanțele toxice din tutun, utilizatorii de e-țigări inhalează nicotină lichidă vaporizată și transformată în aburi. Robert West, profesor în psihologia sănătății la University College din Londra, le-a spus delegaților de la 2013 E-Cigarette Summit, organizat de London’s Royal Society că ”literalmente milioane de vieți” ar putea fi salvate.

Marea întrebare, este dacă acest obiectiv poate fi atins și cum putem proceda cel mai bine în acest sens…și ce fel de mediu cultural, de reglementare poate fi pus în aplicare pentru a ne asigura de atingerea obiectivului. Cred că poate fi atins, dar asta-i o speranță, o promisiune, nu o realitate”, a spus el.

O revoluție

Acest punct de vedere a fost susținut de Dr. Jacques Le Houezec, un consultant privat care a cercetat efectele nicotinei și al tutunului. El a spus că datorită efectelor nocive ale comparatorului principal, tutunul, utilizarea e-țigărilor nu ar trebui să fie supra-reglementată. Un alt studiu confirmă cele spune de acesta, țigările electronice și lichidul din acestea fiind mult mai sănătoase decât alternativa clasică.

Lucrăm în domeniu de mult timp, acest lucru este pentru noi o revoluție. Fiecare adolescent încearcă ceva nou, mulți încearcă fumatul. Aș prefera să încerce e-țigările decât țigările obișnuite.” a adăugat Dr. Le Houezec.

tigari-electronice-proaste

tigari electronice de proasta calitate

Mulți cer ca industria să fie reglementată. Konstantinos Farsalinos de la Spitalul Universitar Gathuisberg din Belgia, a spus că este important ca o reglementare ușoară să fie pusă în practică ”cât mai curând posibil”.

Companiile se ascund toate în spatele lipsei de reglementare și nu efectuează nici un test pe produsele lor, acest lucru fiind o mare problemă.” Profesorul Farsalinos studiază impactul vaporilor e-țigărilor asupra sănătății. În ciuda lipsei de reglementare, el a rămas optimist cu privire la riscurile asupra sănătății asociate cu inhalarea vaporilor.

O propunere a UE de reglementare a e-țigărilor ca medicament a fost recent respinsă, dar în Marea Britanie e-țigările vor fi înregistrate ca medicament din 2016.

Șobolani sănătoși

E-țigările sunt încă relativ noi, astfel că nu prea se pot efectua studii pe termen lung cu privire la impactul lor general asupra sanatății. Pentru a avea date clinice valide, ar trebui să fie supravegheat un grup mare de fumători de e-țigări mulți ani.

Văzând cât mai mulți fumători reușesc să renunțe la fumat, supravegherea unui grup mare de e-fumători pe o perioadă lungă de timp ar putea fi dificilă.

Dar cel puțin în cazul cobailor, un studiu a arătat că după ce au inhalat nicotină timp de doi ani, nu au existat efecte nocive. Această informație a fost găsită într-un studiu din anul 1996, înainte ca e-țigările să ajungă pe piață, un studiu care spune Dr. Le Houezec, a fost convingător.

Grija pentru utilizarea accentuată a e-țigărilor rămâne valabilă.

Organizația Mondială a Sănătății sfătuiește consumatorii să nu folosească e-țigările până când acestea nu sunt considerate sigure. Membrii Organizației au declarat că posibilele riscuri ”rămân nedeterminate” iar conținutul emisiilor de vapori nu au fost complet studiate.

 

femeie-care-vapeaza

femeie care vapeaza

Asociația Medicală Britanică a cerut interzicerea fumatului e-țigărilor în public la fel cum a fost interzis și fumatul obișnuit.

Membrii Asociației au afirmat că a fost nevoie de un cadru de reglementare puternic pentru ”a limita comercializarea, vanzarea și promovarea, astfel încât e-țigările să fie prezentate doar fumătorilor ca o modalitate de renunțare sau reducere a fumatului și să nu se adreseze nefumătorilor, în special copiilor și tinerilor.

 

ram-moorthy

Ram Moorthy

Ram Moorthy de la Asociația Medicală Britanică a spus că utilizarea e-țigărilor normalizează obiceiul de fuma. ”Nu vrem ca acest obicei să fie considerat din nou ca ceva normal și ca e-țigările să fie folosite ca alternative pentru locurile unde fumatul este interzis”, a declarat acesta către BBC News.

Lynne Dawkins

Lynne Dawkins

Dar Lynne Dawkins, de la Universitatea East London, a declarat că deși reglementarea este importantă, trebuie tratată cu prudență. Ea a spus că e-țigările au prezentat o ”alternativă viabilă și sigură” pentru fumători. ”Nu vrem să stricăm această mare oportunitate pe care o avem de a supraveghea această dezvoltare fără precedent a tehnologiei, trebuie să fim atenți să nu tergiversăm acest lucru.

Țigările Electronice “Ar Putea Salva Milioane de Vieți”
4.63 (92.5%) 8 votes

14 comments for “Țigările Electronice “Ar Putea Salva Milioane de Vieți”

 1. Alex G
  February 25, 2014 at 13:16

  Eu cred ca o data cu trecerea timpului vor trece din ce in ce mai multi pe tigara electronica. Nu ai cum sa fumezi in continuare cu toate preturile care cresc, mai ales daca ai si probleme de sanatate.

  Sper ca idiotii nostrii sa nu inceapa sa le interzica in locurile publice..

 2. Cosmin B
  February 25, 2014 at 21:08

  misto initiativa voastra, desi preluati articolele din surse internationale este de apreciat ca a aparut un blog care sa scrie pe bune despre tigara electronica in romana. mi-au placut si articolele despre lichide originale si faptul ca sunteti sinceri. felicitari!

  • admin
   February 25, 2014 at 21:10

   Mutumim frumos Cosmin! Incercam sa fim cat mai putin “biased” si sa oferim informatii concrete despre subiectul tigarilor elecronice si despre vaping in general.

 3. Papai Marcel
  March 3, 2014 at 20:59

  tigarile alea din poza pusa de tine chiar sunt niste mari pocnitori, nici ca se poate marfa mai de proasta calitate.

  • admin
   March 3, 2014 at 20:59

   Asa este, e-health si altele de genul.. sunt cele mai mari inselaciuni!

  • Adelina Popescu
   March 5, 2014 at 14:34

   Prima data, acum vreo 2 ani am incercat si eu ehealth din necunostiinta de cauza. Doamne ce porcarii… Bine ca de atunci m-am desteptat si am reusit sa renunt la tigari cu totul.

   De un an folosesc sistemul de clearomizor ce4+ de la Vision cu baterii ego fara reglaj si ma inteleg foarte bine. Atat timp cat inlocuiesti rezistenta la timp chiar nu ai de ce sa nu iti placa.

   • admin
    March 5, 2014 at 14:36

    Inseamna ca esti un user normal. Adevarul este ca atat timp cat ai grija sa ai mereu rezistenta curata nu prea ai nici de ce sa iti schimbi tigara sau sistemul de vaporizare, ajunge din cand in cand sa iti schimbi aroma in caz ca te plictisesti de ea. Vapori placuti va dorim!

   • irina
    March 11, 2014 at 13:52

    confirm, nu dati banii pe prostii d-alea!

 4. Adelina Popescu
  March 5, 2014 at 14:32

  Mi-a placut foarte mult articolul http://www.lichidtigaraelectronica.ro/tigara-electronica-este-cancerigena/

  Pacat ca lumea crede tot ce se spune pe la TV, este adevarat, tigarile electronice ar putea salva milioane de vieti!

  • admin
   March 5, 2014 at 14:36

   Multumim!

  • Marcel G
   March 18, 2014 at 03:24

   da, si mie mi-a placut articolul ala, e foarte simplu sa-ti faci singur solutia de vapat. seara buna la toata lumea! ah: cancer la toti!

 5. Nicusor Popescu
  June 11, 2014 at 12:03

  eu vapez de 2 ani, nu ma mai intorc la tigari nici sa ma omori, e clar ca asta este viitorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *