Țigările Electronice Sub Alte Denumiri, Atrag Tinerii și Îngrijorează Autoritățile

Olivia Zacks, în vârstă de 17 ani, tocmai a vapat o aromă de piersică dintr-un dispozitiv pe care mulți l-ar numi țigară electronică. Dar dra. Zacks, liceeană în ultimul an, nu o numește așa. Ca mulți adolescenți, dra Zacks numește aceste produse ”stilouri-narghilea”,  ”narghilea electronica”, ”e-narghilele” sau ”pipe pentru vapat”. Aceste dispozitive fac parte dintr-un subgen al pieții de țigari electronice aflată în creștere rapidă și sunt abil comercializate pentru a evita stigmatul asociat cu orice alt tip de țigări.

Aceste produse, care explodează în popularitate, vin cu o paletă de culori și arome dulci dar, dincolo de suprafață, sunt în fond identice cu țigarile electronicele în ceea ce privește dependența de nicotină și lipsa de reglementare a altor substanțe chimice.

Apariția e-narghilelelor și a tipurilor lor, irită oficialii în sănătatea publică care deja se luptă pentru a ține sub control răspândirea țigarii electronice, în special în rândul tinerilor. Noile produse și denumiri au determinat autoritățile în domeniul sănătății să se întrebe dacă subestimează semnificativ utilizarea lor, adresând întrebări greșite atunci când realizează sondajele de opinie privind aceste țigari electronice. Comercianții de e-narghilele și stilouri-narghilea spun că nu încearcă să ajungă la tineri. Dar spun totuși că vor să ajungă la un public care nu dorește nimic de la țigarea electronică ci vor să aibă clienți care să prefere asocierea cu narghilele tradiționale.

Diverse tipuri de țigări

diverse-tipuri-de-tigari-electronice

tipuri de tigari electronice

Tehnologia și hardware-ul sunt la fel“, declarat Adam Querbach, director de vânzări și marketing la Romman Inc din Austin, Texas, care gestionează mai multe site-uri care vând narghilele, precum și țigari electronice și e-narghilele.”Marea diferență este brandingul.” Vânzările e-narghilelelor au crescut vertiginos în ultimele 18 luni, a declarat dl. Querbach.

Autoritățile responsabile de sănătatea publică se tem că oamenii sunt atrași de produse cărora li se evită în mod intenționat termenul de ”țigară electronică”. O grijă aparte este pentru adolescenți, mulți dintre aceștia par a distinge țigarile electronicele de e-narghilele, dar ele sunt în fond imposbil de diferențiat. Într-adevăr, oficialii din domeniul sănătății publice atenționează că poate judecă greșit utilizarea acestor produse – oricum s-ar numi acestea – într-o oarecare măsură din cauza semanticii.

Liceenii încearcă țigara electronică

Un sondaj realizat de Centrul pentru Prevenire și Control a Bolilor, a constatat că 10% din liceenii din întreaga țară au spus că au încercat țigari electronice în 2012, dublu față de anul trecut. Dar Centrul a admis că poate s-a adresat întrebarea greșită: mulți tineri spun că nu au încercat și nu vor încerca țigari electronice, dar spun că au încercat stilouri-narghilea, e-narghilele și stilouri de vapare. Centrul trimite un sondaj legat de tutun către 20.000 de studenți din întreaga țară unde sunt întrebați despre experimentarea țigari electronicelor dar nu se identifică dispozitivele sub alte denumiri. Statul California, prin intermediul unui asociat non-profit pe nume WestEd, adresează practic aceeași întrebare către 400.000 de tineri.

Brian King, consilier al Biroului pentru Fumat și Sănătate din cadrul CDC, a menționat că agenția era conștientă de problema de limbaj. ”Utilizarea stilourilor-narghilea ne-ar putea duce la subestimarea utilizării generale a dispozitivelor de livrare a nicotinei,” a declarat acesta. O problemă asemănătoare a avut loc atunci când unele produse cu tutun fără fum au fost comercializate ca tutun umed.

Alți oficiali din domeniul sănătății sunt și mai grei de cap.

Să pui întrebări despre țigari electronice este o pierdere de timp. În urmă cu 12 luni asta era problema pe care trebuia să o abordăm,” a declarat Janine Saunders, directoare a Proiectului de Prevenire a Consumului de Tutun, din Alameda County, California de Nord.

În octombrie, dna Saunders a convocat un consiliu consultativ pentru tineri, cu scopul de a discuta maniera de abordare a țigari electronicelor. ”M-au întrebat: ce este o țigară electronică?” Dna Saunders și-a reamintit și le-a arătat la ce s-a referit. ”Ei au spus: acest este un stilou de vapare.

Autoritățile în domeniul sănătății se tem că aceste opinii vor duce la creșterea consumului de nicotină și probabil, vor determina oamenii să treacă la fumatul țigărilor clasice. Administrația Americană pentru Medicamente și Alimente se pregătește să emită reglementări care vor oferi agenției control asupra țigari electronicelor, care au luat amploare efectiv, fiind lipsite de supravgherea autorităților federale.

Țigările electronice iau amploare

Potrivit Wells Fargo Securities, vânzările țigari electronicelor sunt mai mult decât duble față de anul 2012, ajungând la 1,7 miliarde de dolari, iar în următorii 10 ani, consumul de țigari electronice l-ar putea depăși pe cel al țigărilor normale. Numărul magazinelor care vând țigari electronice a crescut de patru ori doar în ultimul an, conform Smoke Free Alternatives Trade Association, un grup industrial de comerț cu țigari electronice.

Apariția stilourilor-narghilea și a altor produse și denumiri par să arate că piața este în creștere pentru vaperi. Dra Zacks a fost printre cei 300 de liceeni de la Bay Area care au participat la o conferință axată pe probleme de sănătate, ce a avut loc luna trecută în campusul Universității California, Berkeley. Mulți tineri au discutat despre utilizarea largă a e-narghilelelor și a stilourilor de vapare – spunând că jumătate din colegii lor au încercat una – dar nu prea au fost folosite țigarile electronicele.

Dra Zacks a spus că dispozitivele erau populare în liceul ei. ”Țigarile electronicele sunt făcute pentru oamenii care încearcă să renunțe la fumat,” a spus ea, explicând că înțelege distincția. ”Stilourile-narghilea sunt pentru cei care fac trucuri, cum ar fi inelele de fum.

James Hennessey, student în anul doi la liceul Drake din San Anselmo, California, care a încercat stiloul-narghilea de câteva ori, a spus că e-narghilelele sunt mai puțin periculoase decât țigari electronicele. El și câțiva colegi de liceu au estimat că 60% din colegii lor au încercat dispozitivele, care puteau fi achiziționate cu ușurință din magazinele din apropiere, și se găseau deseori la petreceri sau când oamenii ieșeau în oraș.

Țigarile electronicele au nicotină iar stilourile-narghilea conțin doar vapori de apă și arome,” a spus Andrew Hamilton, student în ultimul an la Drake.

De fapt, e posibil ca țigarile electronicele sau e-narghilelele să varieze în ceea ce privește conținutul de nicotină. Dl. Querbach a spus că 75% din cereri au fost inițial pentru lichide fără nicotină, dar producătorii de lichide și-au mărit ofertele de nicotină. De multe ori, nicotina e chestiunea esențială, împreună cu aroma.

Magazinele care comercializeaza e-hookah

Să luăm, de exemplu, ofertele unui magazin din San Francisco, numit King Kush Clothing Plus, de unde liceenii spun că uneori își cumpără inhalatoarele electronice. Pe o tejghea din spate, unde se vând produsele din tutun, sunt mai multe rafturi cu lichide aromate care pot fi folosite pentru a umple țigarile electronicele sau stilourile-narghilea.

Aromele includ măr, scorțișoară, brioșe cu vanilie, banane, ciocolată, nucă de cocos. Aceastea variază în concentrația de nicotină de la zero la 24 de miligrame – la fel de mult ca un pachet de 20 de țigări obișnuite – dar cele mai multe produse au ceva nicotină.

Pentru a utiliza rezervele, trebuie să cumperi un stilou-narghilea, care variază foarte mult la preț – cam de la 20 de dolari în sus. Se pot cumpăra de asemenea, versiuni de unică folosință, fie țigari electronice sau stilouri-narghilea, care variază în conținutul de nicotină și arome. La King Kush, narghileaua portabilă de unică folosință Atmos, cu gust de limonadă, conține 0,6% nicotină și garantează 600 de pufăituri înainte de a se termina.

Țigările electronice – o arie vagă pentru multă lume

Emily Anne McDonald, antropolog la Universitatea din California, San Francisco, care studiază utilizarea țigarilor electronice în rândul tinerilor, spune că lipsa educației cu privire la amploarea produselor cu vapori de nicotină a creat un vid ”astfel că tinerii obțin informațiile din marketing și unii de la alții. Trebuie să ne lămurim cum numesc oamenii aceste dispozitive, înainte de a înainta sondaje de mari dimensiuni.” a declarat Dna Dr. McDonald. Altminteri, răspunsurile nu reflectă realitatea, ”și vă întoarceți de unde ați pornit.

Rate this post

2 comments for “Țigările Electronice Sub Alte Denumiri, Atrag Tinerii și Îngrijorează Autoritățile

  1. Ade Petrut
    March 24, 2014 at 12:07

    foarte misto poza cu toate tigarile alea, e fain sa le vezi puse asa la un loc. ar trebui sa puneti una si cu diverse moduri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *