Un Raport Norvegian Cu Privire La Vapatul Pasiv A Luat Amploare În Presă

Institutul Norvegian de Sănătate Publică (NIPH) a lansat recent un raport privind riscurile asupra sănătății, asociate cu utilizarea țigărilor electronice, care, deși ușor de înțeles, a servit drept muniție pentru campaniile actuale ale mass-mediei împotriva vapării.

raport-norvegian-pentru-vapatul-pasivRaportul de 100 de pagini se axează mult pe riscul prezentat de nicotină, în special în cazul fumătorilor pasivi, și după ce a fost publicat, presa norvegiană a inundat cu articole despre cum vapatul pasiv prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea vaperilor pasivi, sugerând că țigările electronice sunt la fel de periculoase pentru publicul larg, precum tigarile din tutun. După scurt timp, site-urile englezești de știri au urmat exemplul, publicând același conținut stupid.

Deși recenzia NIPH ajunge la concluzia că Țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri, confirmă de asemenea, faptul că folosirea lor este semnificativ mai puțin periculoasă decât fumatul și că acestea ar putea avea un efect foarte pozitiv asupra sănătății publice. Singurele probleme reale prezentate, au fost prezența nicotinei în vaporii expirați și faptul că nu se cunosc efectele pe termen lung a utilizării lor, asupra corpului uman.

Și evident, micile părți negative sunt exact cele pe care mass-media au decis să se axeze, folosind titluri de impact precum ”Atenție, fumatul pasiv al țigărilor electronice face rău vaperilor pasivi” sau ”Țigările electronice sunt la fel de dăunătoare precum țigările, potrivit unui studiu” sau ”Țigările electronice ar putea otrăvi vaperii pasivi, constată un studiu” sau “Tigara electronica este Cancerigena! O sa mori daca vapezi!“. Acesta este un exemplu perfect al modului în care mass-media pot manipula informațiile și îndoctrina efectiv publicul. Câți cititori credeți că vor citi acel raport de 100 de pagini, având în vedere că cele mai multe dintre aceste articole nu fac trimitere la sursa originală?

De dragul argumentării, să ne concentrăm asupra problemei nicotinei din vaporii expirați din țigara electronică. NIPH argumentează această afirmație, pe baza unui studiu care a constatat că persoanele care locuiesc în case cu vaperi sunt expuși din punct de vedere statistic, la aceeași cantitate de nicotină. Presupunând că acest lucru este adevărat, sunt puține motive pentru care să fim îngrijorați, așa cum ne arată doctorul Konstantinos Farsalinos, pe site-ul său, E-Cigarette Research. Folosind un simplu calcul matematic, el demonstrează că ”vaperii pasivi” inspiră de 10 ori mai puțină nicotină decât ceea ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară spune că ar afecta o persoană cu o greutate de 75 de kg.

Aceste niveluri nu sunt doar inofensive, dar nu au absolut nici un efect biologic, chiar în conformitate cu cele mai stricte norme de reglementare”, scrie doctorul grec.

Dar, întâmplător, studiul citat de Institutul Norvegian de Sănătate Publică a concluzionat că nicotina din aer din casele cu fumători e de 5,7 ori mai mare decât cea din casele cu vaperi și că doar nivelurile de cotinină sunt similare. Există, de asemenea, un studiu mai recent ce compară reziduurile de nicotină din casele cu fumători și cele din casele cu vaperi, care a concluzionat că concentrația de nicotină este de sute de ori mai mică în casele cu vaperi.

Ca urmare a freneziei mass-media, după lansarea raportului NIPH, unul din cele mai importante canale de televiziune din Norvegia, TV2, i-a invitat pe Dr. Camilla Stoltenberg, directorul Institutului Norvegian de Sănătate Publică, si pe Dr. Karl Erik Lund, director de cercetare la SIRUS (Norwegian Institute for Alcohol and Drug Research), pentru a face lumină asupra acestui subiect. Întregul interviu este în norvegiană, dar, datorită eforturilor depuse de The Vaping Giraffe, avem o traducere a celor mai importante declarații ale acestora.

Î: Reporterul nostru a stat de vorbă cu această femeie, care este mulțumită de vapat. Întrebarea e: Atunci când stă acolo și vapează, colegul meu Johannes, este expus unei forme de fumat pasiv?

Stoltenberg: În primul rând, aș dori să spun că sunt total de acord cu ea, când spune că vapatul este mai puțin periculos decât fumatul și că este mult mai bine ca oamenii care fumează, să treacă la vapat. Aceasta este o piesă importantă a acestui tablou. Dar când vine vorba de vapatul pasiv, ideea raportului e că vapatul pasiv există și că cineva se expune nivelurilor de nicotină din jur care în unele cazuri, pot fi comparate cu cele din fumatul pasiv normal și din alte substanțe despre care e dificil de spus ceva, cu privire la efectele pe termen lung. Și este, de fapt, greu de spus ceva despre efectele vapatului pe termen lung, pentru că nu avem multe studii despre acest subiect.

Î: Dar cât este de periculos?

Stoltenberg: Nu este foarte periculos, pentru că vorbim despre un nivel scăzut (al acestor substanțe), deci dacă îl comparăm cu fumatul tutunului și fumatul pasiv al tutunului, este mai puțin periculos. Ceea ce vrem să spunem e că nu este lipsit de riscuri și nu știm destule despre acest subiect.

Karl Eric Lund intervine și spune că e de acord cu faptul că țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri, menționând că nimeni nu a pretins vreodată așa ceva. În ceea ce privește raportul NIPH, el explică faptul că problema este modul în care a fost prezentată informația de către de mass-media:

Lund: Nu nicotina este substanța periculoasă în fumatul pasiv, ci nitrozamina, monoxidul, metalele și acestea nu există în fumatul pasiv.

Î:…dar există nicotina?

Lund: Există nicotină, dar nivelurile sunt atât de mici că acestea sunt de 10 ori mai mici decât ceea ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a definit ca un risc pentru sănătate, astfel că axându-ne pe compararea expunerii la nicotina din cele două produse, este o deraiere a dezbaterii cu privire la modul de reglementare a acestor produse…

Apoi, Stoltenberg recunoaște că deși s-au axat pe nicotină, există incertitudini mari cand vine vorba de cât de importantă este aceasta, menționează The Vaping Giraffe. Chiar dacă ea a continuat să susțină că nu știm destul despre tigari electronice, Lund o contrazice, explicând că de fapt, nu știm foarte multe lucruri și că avem nevoie de reglementări care să încurajeze fumătorii să treacă la un produs mai sigur care și NIPH spune că există.

Interviu face o treabă excelentă, explicând cât de grave sunt în realitate, riscurile asupra sănătății prezentate în acest raport, dar așa cum subliniază The Vaping Giraffe, bătălia pentru țigările electronice se dă în mass-media, pe baza falselor afirmații exagerate sau ostentative, în locul studiilor științifice. Din păcate, devine tot mai clar pe zi ce trece, că aceasta este o bătălie pe care o pierdem.

Un Raport Norvegian Cu Privire La Vapatul Pasiv A Luat Amploare În Presă
4.4 (88%) 5 votes

2 comments for “Un Raport Norvegian Cu Privire La Vapatul Pasiv A Luat Amploare În Presă

 1. Claudiu Antonescu
  June 23, 2015 at 12:47

  pai nu era normal ca toata mass-media sa ia ceea ce-i convine din asta? normal ca ei nu doresc ca lumea sa fie informata, masele sunt cele care aduc bugetul la stat si in buzunarele big tobacco, nu cei care citesc si stiu ce consuma, logic ca se intampla asta.

  • admin
   June 23, 2015 at 12:49

   In Anglia foarte multa lume s-a apucat de vaping, dar acolo lumea mai si citeste chiar daca in presa sunt tot felul de stiri de genul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *