Vă Prezentăm Una Din Cele Mai Grozave Țigări Electronice

Toată lumea de la PAX Labs vapează. Aburi albi apar la fiecare câteva secunde, din fiecare birou de la etajul doi din modesta clădire din cartierul Mission, San Francisco. Când ceața dispare, biroul devine plin de viață, înghesuit și murdar. Compania cu vechime de opt ani, este în creștere rapidă, iar spațiul este prea mic. Mai este un etaj sub birourile de la Burning Man, care, judecând după zgomotele din tavan, ce se aud la fiecare câteva minute, se află într-o perpetuă stare de ”Burning Man-eală”.

tigara-electronica-juul

Tigara electronica Juul

Într-o sală de conferințe cu pereți de sticlă, CEO-ul Pax Labs, James Monsees spune povestea celui mai nou produs al companiei, Juul. Este un sistem de țigară electronica, cu un vaporizator mic și cartușe cu lichid de nicotină, ce pot fi înlocuite.

Nu e o noutate pentru o companie cunoscută pentru vaporizatoarele de canabis, dar sosirea sa pe piața țigărilor electronice, semnalează o schimbare majoră. Cunoscută odată sub numele de Ploom – numele încă se mai află pe ușă și pe cărțile de vizită – compania a creat două vaporizatoare populare, Pax și Pax 2. Ambele aveau un design impresionant, ceea ce i-a făcut pe unii să le numească ”the Apple of vaping”. Dar a vândut recent numele Ploom și o parte din proprietatea intelectuală, către conglomeratul japonez de tutun, JTI, pentru a scăpa de parteneriatul corporativ. Acum este cunoscută sub numele de Pax Labs.

Cu un nume nou, vine un produs nou, Juul. Costă 50 de dolari, vizează să aducă piața la un nivel mai sus, cu un produs delicios, frumos și cu siguranță mai bun. Vine într-un moment crucial pentru industrie, care explodează în popularitate, chiar dacă chestiunile în materie de sănătate și reglementările de promovare sunt aprig dezbătute. Indiferent de ce-i așteaptă în viitor, Pax pariază pe Juul.

Până în prezent, chiar dacă au devenit covenționale, țigările electronice au venit în unul din cele două pachete. Sunt fie mici și rotunde, concepute pentru a arăta pe cât posibil ca niște țigări, fie sunt foarte mari, asamblate din mai multe părți și foarte complicate. Chiar și cele mai bune arată de parcă ai fuma dintr-un oboi.

Juul nu este nimic de genul ăsta

Are forma unui dreptunghi lung, subțire, ușor rotunjit. Mi s-a spus că este ocupat în mare parte de baterie, cu excepția unui slot în partea de sus unde bagi un pachet mic de lichid de nicotină, pe care Pax îl va vinde în arome cu coduri de culori. Nu îl cureți și nu implică nicio muncă: îl bagi în gură și inhalezi. Sucul vine în patru arome cu nume ciudate – tabaac, fruut, miint, bruulé – și costă 16 dolari pachetul cu patru cartușe (un cartuș este aproximativ echivalent cu un pachet de țigări).

Pax încearcă să contruiască ceva diferit. Echipa caută analogia corectă: E ca un aparat Nespresso, dacă apartul Nespresoo încă mai face cafea bună. Nu, e ca o armă. Stai, intervine Monsees, nu e ca o armă. Vă rog, să nu faceți această comparație. Ce este acel ceva pe care îl faci ușor și repede în același timp?

Fără intenția de a spune un clișeu, asta e analogia: Pax încearcă să creeze iPhone-ul e-țigărilor.

În mod voit, nu arată și nu se simte ca o țigară. Pax vrea ca Juul să fie o evolutie a țigării, nu o aproximare avansată tehnologic a acesteia. În plus, Monsees susține că ceea ce face o țigară ispititoare, este hârtia care arde și mirosul neplăcut. Este ceva mai mult inefabil. ”Este realmente foarte fain,” spune Ari Atkins, inginer de cercetare și dezvoltare la Pax. ”Cum să faci pe cineva să arate mai bine? Îi dai o țigară.” De aceea, Pax a acordat multă atenție design-ului gri și negru, care arată mult mai elegant și mai bine decât giganticele dispozitive de vapat obișnuite. Arăți un pic de parcă ai avea conecat un stick USB în gură, atunci când îl folosești, dar este incontestabil mai bun decât mizeria insipidă de tuburi și glowstick-uri cu care ești probabil obișnuit în prezent.

Fumatul ține mai mult de ritualuri, pe care Monsees le numește ”factorul Fidget”. Îți rulezi una, dacă preferi așa ceva, sau te joci cu pachetul. Prima țigară a zilei, ultima țigară a zilei. Doar ca să aprinzi chestia aia. Juul oferă câteva ticuri proprii: atingeți partea laterală a aparatului de două ori, iar led-ul din față clipește și arată bateria rămasă. Se încarcă într-un doc mic, care încape într-un slot USB și e ceva minunat în acțiunea de a-l fixa în încărcătorul magnetic. (Magneți!) Dacă fluturi Juul-ul într-o parte și-n alta, se aprinde un curcubeu de culori.

Ultima caracteristică este complet inutilă. Dar e distractivă.

juul-2

O atracție diferită

Monsees nu pufăie un Juul în timp ce vorbește despre originile device-ului – deși mai mult de jumătate din cei de la masă o fac – dar are în spate o lungă istorie legată de țigările electronice. Cu ani în urmă, l-a convins pe fratele său, să meargă în Hong Kong să cumpere și să expedieze prima țigară electronică de pe piață. ”Era ca o cutie imensă pe care trebuia să o cumperi, pentru că nu puteai să cumperi cartușe pentru ea vreodată. Deci trebuia să cumperi kit-ul care costa 300 de dolari.” A fost groaznic. ”Nu scotea niciun vapor. Gustul era groaznic, era o singură aromă și avea un gust oribil de tutun.

De atunci, țigările electronice au devenit populare și tot mai multe. Uitați de transportul din Hong Kong; puteți cumpăra una cu șase dolari de la magazin. ”Dacă ai venit să cumperi un pachet de țigări,” spune Monsees, ”care te va costa de la 6 la 12 dolari sau pe acolo, și pe tejghea să află chestia asta care e la fel, dar costă mai puțin, de ce să nu o încerci?” Utilizarea țigărilor electronice a luat amploare de-a lungul anilor, și cel puțin în rândul tinerilor, au devenit mai populare decât țigările tradiționale.

Deoarece nu prea există proprietate intelectuală de protecție și foarte puțină reglementare, oricine poate intra pe piața e-țigărilor. “Tot ce trebuie să faci e să dai un telefon la unul din cei șase producători din China care produc aceste e-tigari”, spune Monsees. ”A, și vreau să aibă vârful portocaliu la un capăt și să scrie Orange pe pachet. Implică o conversație de o oră, poate, și câteva săptămâni pană la primirea comenzii, și ai intrat în afacerea cu e-țigări.”

Există o șmecherie totuși: aproapte toate sunt nasoale. ”În primul rând, nu produc mulți vapori. În al doilea rând, sunt destul de ciudat de folosit și lucrate cam ieftin. În al treilea rând, nu produc nicotină în același mod cum o face țigara.” Toată lumea lucrează în principiu, cu aceeași idee, același produs. Ca și în cazul Big Tobacco, de acum câteva decenii, războiul este câștigat și pierdut în marketing.

O soluție extremă

Pax speră să poată depăși prin calitate, puterea de marketing; singura modalitate de a rezista testului timpului și de a supraviețui oricărei reglementări viitoare, este aceea de a consolida pur și simplu, ceva grozav. Pax începe cu tehnologia: ei se consideră un spațiu de joacă pentru inovare și vorbesc de multe ori despre ”modernizarea” fumatului. Această companie mică crede că poate proiecta mai bine produsul, contrui mai bine mecanismul de încălzire și să facă fiecare aspect al fumatului și vapatului, mai bun.

cartus-tigara-juul

Crtusul tigarii Juul

Chiar și nicotina de la Pax este mai bună decât a altora. îmcearcă Atkins să explice: ”În planta de tutun, există acești acizi organici care apar în mod natural. Și ajută la stabilizarea nicotinei într-un mod care o face…Trebuie să aleg cu grijă cuvintele: potrivită pentru inhalare.” Steve Christensen, un inginer de proiectare, intervine: ”Mai fină”. Atkins aprobă: ”Da, mai fină”. Majoritatea producatorilor de țigări electronice, explică el, dizolvă nicotina pură în lichidele lor, ”și nu obțin imaginea completă de care au nevoie”. Nu găsești nicotină pură în natură, spune el; e amestecată cu acizi organici și alte substanțe. Acest cocktail face nicotina plăcută la gust. ”Ne-am gândit cum să includem o parte din acești acizi organici în lichid,” spune Atkins, ”pentru a putea avea parte de experiența apropiată fumatului tradițional”.

E cât se poate de clar, într-adevăr: Dacă dorești să faci ceva la fel de fin ca o țigară, fă-l mai mult ca o țigară. Pax consideră că aceste ”săruri de nicotină” fac parte din trucurile de concepere a unei țigări electronice plăcute la gust, prin îndepărtarea gustului ars și dur, pe care mulți concurenți îl oferă. Nimeni din branșă nu pare să știe de ce nimeni altcineva nu a observat asta, deși, doar asta le lipsește. ”Oamenii care au înțeles știința și au fost numiți pe brevetele anterioare de la companiile de tutun, nu mai lucrează la acele companii,” spune Monsees. ”Dacă mergi la departamentul de cerecatre și dezvoltare de la Altria, vei vedea că e gol.” Unii dintre acești oameni fac parte acum din echipa de consilieri de la Pax, ajutând la dezvoltarea Juul.

Pe termen lung, însă, modul atent al Juul de vaporizare a nicotinei, este adevăratul ingredient secret. Temperatura bateriei de încălzire este controlată pentru a-ți oferi cea mai mare cantitate de vapori, dar fără substanțe chimice periculoase sau compuși, precum formaldehida, care implică supraîncălzirea bateriei sau a lichidului. Acesta este produsul Pax, poate mai mult decât Juul în sine. ”Tehnologia care stă la bază, tehnologia de vaporizare, este atât de valoroasă și poate provoca probleme  într-o mulțime de diferite piețe“, spune Monsees. El refuză să spună mai multe, dar implicațiile sunt clare: vaporizarea este un mod excelent de a consuma orice începând de la marijuana ca tratament pentru cancer, iar puterea de a controla livrarea, reprezintă un avantaj imens.

O vânzare complicată

Să presupunem că Pax a creat cea mai tare țigară electronică de pe planetă și că poate convinge oamenii că Juul merită toți banii. Tot se confruntă cu obstacole majore care nu a au legătură cu calitatea produsului. Țigările electronice au supraviețuit până acum în afara reglementării stricte din industria tutunului, dar asta se va schimba rapid, mai ales că marile companii de tutun continuă să preia și să consolideze piața. Și până atunci, aceste companii sunt libere să cheltuie milioane, comercializând produsele lor, iar Monsees recunoaște că Pax nu poate concura cu reclamele sexy de la Blu, pentru constumele de baie Sports Illustrated, sau cu reclama NJOY de la Super Bowl.

Dezbatarea  largă, legată de siguranța e-țigărilor, va avea implicatii chiar mai mari pentru Pax și concurenții săi. Unii se bucură de dezvoltarea rapidă a e-țigărilor, spunând că ajută oamenii să renunțe la fumatul produselor dăunătoare; există o corelație destul de clară potrivit datelor recente, între trend-ul e-țigărilor din rândul tinerilor și declinul fumatului tradițional. Alții indică corelații similare între țigări electronice și astm, imflamarea plămânilor sau infecția cu staphilococul auriu. Totuși, alții spun că e-țigările sunt o poartă de acces în lumea țigărilor, fiind condiserate un medicament în acest sens, și că sunt multe efecte pe termen lung, pe care nu le înțelegem încă. Singura certitudine pare a fi faptul că nimeni nu știe încă ceva sigur.

Monsees evită discret să ia o poziție. Nu poate să o facă, într-adevăr, pentru că a face afirmații legate de sănătate – chiar și de tipul ”nu e cel mai rău lucru” – ar invoca frenezia FDA. Dar el spune că Pax nu trebuie să își facă griji de niciun fel, în ceea ce privește etica. ”Oamenii vor face ceea ce vor ei”. Treaba lor, la fel ca în orice piață, este de a oferi oamenilor o modalitate mai bună de a face acest lucru. “Vrem să facem un lucru bun, dar nu putem poza în etalon al corectitudinii.

Totuși, nu se poate abține să nu sublinieze un rând dintr-un articol din New York Times, care expunea aspectele negative ale perspectivelor e-țigărilor. Îl citează pe David B. Abrams, directorul executiv al Schroeder Institute for Tobacco Research and Policy Studies. ”Nu reprezintă o poartă de acces și și-ar putea grăbi ieșirea,” declară acesta pentru Times.

În cele din urmă,”  Monsees spune, ”dacă autoritățile de reglementare stabilesc că acestea sunt produse mai sigure, cum poate să nu fie ăsta un lucru grozav? Și de ce titlul nu e ”Hei, în sfârșit există o alternativă, există o mișcare în această industrie după 150 de ani, poate în direcția potrivită.” Pare un titlu bun, după mine.

Vă Prezentăm Una Din Cele Mai Grozave Țigări Electronice
4.33 (86.67%) 3 votes

1 comment for “Vă Prezentăm Una Din Cele Mai Grozave Țigări Electronice

  1. Virgil Ianculescu
    June 19, 2015 at 15:58

    Un articol foarte interesant.In opinia mea tigarile electronice sunt mai mult decat o imbunatatire a calitatii vietii,sunt calea cea mai simpla pe care un fumator o poate alege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *